ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αποτροπιασμός με τις εικόνες νεκρών -από ρωσικά πυρά- ανθρώπων στους δρόμους της πόλης Μπούτσα

Παγκόσμιος αποτροπιασμός επικρατεί αναφορικά με τις εικόνες νεκρών -από ρωσικά πυρά- ανθρώπων, ακόμα και παιδιών, στους δρόμους της πόλης Μπούτσα στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ να δηλώνουν συγκλονισμένοι, ανακοινώνοντας πως έχουν τεκμηριωθεί περισσότεροι από 1.500 θάνατοι αμάχων από την έναρξη της εισβολής σε όλη την Ουκρανία. Ο ΗΠΑ από την πλευρά τους, εκτιμούν πως τα όσα έχουν διαδραματιστεί στη Μπούχα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

ΟΗΕ: Έχουν τεκμηριωθεί 1.500 θάνατοι αμάχων από την έναρξη της εισβολής

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Λευκός Οίκος: Κορυφή του παγόβουνου οι φρικαλεότητες της Μπούτσα

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε πως οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα, ίσως να είναι απλά η «η κορυφή του παγόβουνου». Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (…). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

Στον «πάγο» όλες οι αμερικανικές επενδύσεις στη Ρωσία

Έτσι, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε η κυρία Ψάκι.

Νέες εκρήξεις κοντά στο Λβιβ

Επί του πεδίου, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. «Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας. Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.