ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα – Μαίνονται οι μάχες

Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω εννέα «ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη συμφωνία με τη Ρωσία για την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου από την καρδιά της Μαριούπολης, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να βρουν μεταφορικό μέσο στην κοντινή Μπερντιάνσκ.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ζελένσκι: «Δεν έμεινε τίποτε πια»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν έμεινε τίποτε πια» όρθιο στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν ακόμη περί τους 100.000 αμάχους χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα ενώ υφίστανται συνεχή βομβαρδισμό, όπως κατήγγειλε. Περί τους 7.000 κατοίκους πάντως κατάφεραν να διαφύγουν ασφαλείς την Τρίτη, πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται για να περικυκλώσουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας στα ανατολικά

Η τελευταία ενημέρωση πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από το βορρά και το νότο για να «περικλείσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας». Τα στρατεύματα προχωρούν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες στο βορρά – με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Κιέβου – παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό στάσιμες», αναφέρει το υπουργείο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανόν να βρίσκονται σε περίοδο αναδιοργάνωσης πριν ξεκινήσουν εκ νέου επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας», προστίθεται.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκε επίσης να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ στην πορεία τους στα δυτικά, προς την Οδησσό.

Κερδίζουν έδαφος οι Ουκρανοί βορείως του Κιέβου

Ολοένα και διευρύνεται η ουκρανική αντεπίθεση στο βόρεια και δυτικά του Κιέβου, καθώς επιβεβαιώνεται νέα ανακατάληψη εδαφών το τελευταίο 24ωρο και εκκαθαρίσεις περιοχών από Ρώσους εισβολείς.

Μετά την απελευθέρωση του Μακάριβ τη Δευτέρα, πόλης δηλαδή περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι Ουκρανοί έχουν προωθηθεί και στα βόρεια της πρωτεύουσας εκκαθαρίζοντας και το χωριό Μοσούν, περί τα 30 χλμ από το Κίεβο, όπως αποδεικνύει οπτικό υλικό την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το CNN.

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει περαιτέρω τι επιλογές των ρωσικών δυνάμεων για περικύκλωση του Κιέβου, αφού κλείνει σιγά σιγά ο διάδρομος από τα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας επιτρέποντας τις συγκοινωνίες και τον ανεφοδιασμό του Κιέβου από Δυσμάς.

Η Μόσχα καταφεύγει σε βετεράνους στρατιώτες για να καλύψει τις απώλειες υποστηρίζει ο ουκρανικός στρατός

Στην πρωϊνή ενημέρωσή του ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τις απώλειες που καταγράφονται στο πεδίο της μάχης, «επιστρατεύοντας» βετεράνους στρατιώτες.

Αξιωματούχοι στρατολογούν ενεργά πρώην στρατιωτικούς, ιδιαίτερα «αυτούς που έχουν ήδη εμπειρία μάχης», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός σε επιχειρησιακή ενημέρωση που δημοσίευσε στο Facebook.

H ίδια ενημέρωση αναφέρει ότι οι οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις έχουν χάσει το σθένος τους.

Νεκρός ο Ρώσος διοικητής πεζοναυτών που επιχείρησαν απόβαση στην Οδησσό

Η στρατιωτική διοίκηση της Οδησσού αναφέρει τον θάνατο του διοικητή των Ρώσων πεζοναυτών που επιχείρησαν απόβαση στην πόλη και αποκρούστηκαν τη Δευτέρα.

Σε ανάρτησή του το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Επιχειρησιακού Αρχηγείου της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού, Σεργκέι Μπρατσούκ, έγραψε: «Την προηγούμενη μέρα μιλούσαμε για το ότι οι πεζοναύτες που ήθελαν να εισβάλουν στην Οδησσό τώρα σαπίζουν κοντά στο Μικολάιφ και τη Μαριούπολη. Ήρθαν άλλα καλά νέα – οι δικοί μας εξουδετέρωσαν τον Ρώσο διοικητή της ταξιαρχίας ναυτικών. Αυτό θα γίνει με όλους όσοι προσπαθούν να βιάσουν Ουκρανές, να σκοτώσουν τα παιδιά μας. Και δεν υπάρχει συγχώρεση για αυτούς».