ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική απόβαση στην Οδησσό

Σε κατάσταση άμυνας εξακολουθεί να βρίσκεται για ακόμα ένα 24ωρο η Οδησσός την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημά του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο βομβαρδίστηκαν δύο οικισμοί κοντά στη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές τα ρωσικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος και τη θάλασσα ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες. Αυτό το γεγονός ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς επιτελείς καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζουν απόβαση είτε για απόψε το βράδυ είτε για τις επόμενες ώρες.

Είναι ενδεικτικό ότι ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Naval News παρατήρησαν την κίνηση 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών. Τα πολεμικά πλοία έπλευσαν σε δύο ομάδες νότια της γραμμής των αποβατικών πλοίων.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη ομάδα, οι ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν την κίνηση του μεγάλου αποβατικού πλοίου Pyotr Morgunov από τον Βόρειο Στόλο του Ρωσικού Ναυτικού, που συνήθως σταθμεύει στο λιμάνι Σεβερομόρσκ στην περιοχή Μούρμανσκ.

Σημειώνεται πως το Μικολάιβ που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό, δέχεται συνεχείς ρωσικές επιθέσεις για πάνω από μια εβδομάδα με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση. Μάλιστα σε πολλά σημεία των δρόμων της πόλης συναντά κανείς οδοφρράγματα, λάστιχα αυτοκινήτου και βόμβες μολότοφ. Παράλληλα το απόγευμα της Τρίτης ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου επτά νεκροί και τρεις τραυματίες.

Τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια στο Χάρκοβο

Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση. Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου αλλά και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις, τη στιγμή που πόλεις σε ανατολική και νότια Ουκρανάι θυμίζουν ρημαγμένα τοπία.