ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Προελαύνουν στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί!

Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην περιοχή του Χαρκόβου φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Ρώσους που πλέον αμύνονται και υποχωρούν.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή στον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας που επιφέρουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες, οι πύραυλοι και το πυροβολικό.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Ζελένσκι: “Σημείο καμπής ο χειμώνας”

Οι νίκες των Ουκρανών είναι σημαντικές από πολιτικής άποψης για τον Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη στο πλευρό της Ουκρανίας –και να την εφοδιάζει με όπλα και χρήματα– αν και στον ορίζοντα διαφαίνεται η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, λόγω του περιορισμένου ανεφοδιασμού των Ευρωπαίων καταναλωτών με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πιστεύω ότι αυτός ο χειμώνας είναι ένα σημείο καμπής και μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας. Βλέπουμε πως (οι δυνάμεις κατοχής) φεύγουν σε ορισμένες περιοχές. Αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα» ανέφερε σε ένα πολιτικό φόρουμ ο Ζελένσκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου την Κυριακή ότι συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ, το μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου εφοδιάζεται η πρώτη γραμμή του μετώπου των Ρώσων στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Καθώς συμπληρώνονται 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία έκανε λόγο για ρωσικά πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά και τα νότια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα. Νοτιότερα, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μικολάιφ.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είπε ότι «χιλιάδες άνθρωποι» πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή του Χαρκόβου.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν στέγη σε συγγενείς και φίλους που ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Σήμερα, 1.342 άνθρωποι φιλοξενούνται σε 27 προσωρινά κέντρα στέγασης στην περιοχή.

Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε, εξηγώντας ότι μετά το μεσημέρι δεν υπήρχαν πλέον μεγάλες ουρές ανθρώπων στα σύνορα, σε αντίθεση με τη χθεσινή «δύσκολη νύχτα», όπως τη χαρακτήρισε.

“Σιωπηλός” ο Πούτιν

Η ηγεσία της Μόσχας παρέμεινε “σιωπηλή” για τις ήττες στην Ουκρανία, καθώς ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, έκαναν κάποιο σχόλιο την Κυριακή (11/09).

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν από αρκετές πόλεις, ο Πούτιν εγκαινίασε τη μεγαλύτερη ρόδα της Ευρώπης σε ένα πάρκο της Μόσχας, ενώ πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία για να γιορτάσουν την ίδρυση της πόλης το 1147.

Η σχεδόν πλήρης σιωπή της Μόσχας για την ήττα – ή οποιαδήποτε εξήγηση για το τι συνέβη στη βορειοανατολική Ουκρανία – έχει προκαλέσει οργή σε ορισμένους φιλοπολεμικούς σχολιαστές και Ρώσους εθνικιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, κατά την παρουσία του στην προαναφερόμενη εκδήλωση, δεν έγινε καμία αναφορά στον πόλεμο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους Μοσχοβίτες: «Είμαστε υπερήφανοι για τη Μόσχα και αγαπάμε αυτή την πόλη με τη μαγευτική αρχαιότητα και τον σύγχρονο και δυναμικό ρυθμό ζωής της, τη γοητεία των φιλόξενων πάρκων και των δρόμων και την αφθονία των επιχειρηματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».