ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συναγερμός για πλημμύρες μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα!

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Δνείπερο Ποταμό μετά την ανατίναξη του πελώριου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, στη Χερσώνα.

Ήδη -την ίδια στιγμή που υπάρχει ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια- οι ρωσικές και ουκρανικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πλημμύρες, με μείωση της στάθμης του πόσιμου νερού στα νότια της Κριμαίας και με δυνητικά προβλήματα για τη δεξαμενή ψύξης του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Δεδομένων για τη Γεωπληροφορική και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μια ουκρανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εκτιμά ότι σχεδόν 100 χωριά και πόλεις θα πλημμυρίσουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η στάθμη του νερού θα αρχίσει να πέφτει μόνο έπειτα από 5-7 ημέρες. Ηδη, η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σε αυτούς.

«Το φράγμα καταστράφηκε ολοσχερώς» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική εταιρεία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει η στάθμη του νερού στη διώρυγα της Βόρειας Κριμαίας, η οποία μεταφέρει γλυκό νερό στη χερσόνησο από τον ποταμό Ντνίπρο. Η Κριμαία είχε επαρκή αποθέματα νερού προς το παρόν και το επίπεδο του κινδύνου θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ζελένσκι: Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα από μέσα

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα από μέσα, και είπε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για “τρομοκρατική επίθεση”.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη μόνο του.

“Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα. Περίπου 80 οικισμοί είναι στη ζώνη των πλημμυρών” δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.

“Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους”, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram και πρόσθεσε πως στη σύσκεψη “συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση”.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε στο Twitter πως η κίνηση ισοδυναμεί με “ένα νέο ουσιαστικά στάδιο της ρωσικής επίθεσης”.

Από την πλευρά της, η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την πρόκληση ρήγματος στο φράγμα “υστερική αντίδραση” με στόχο να εμποδιστούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, “150 τόνοι λαδιού μηχανής” έπεσαν στον ποταμό Δνείπερο μετά το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο για το περιβάλλον.

“Υπάρχει επίσης κίνδυνος νέων διαρροών λαδιού, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον”, έγραψε στο Telegram η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος Τύπου του επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γέρμακ.