ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βυθίστηκε τελικά το ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα»!

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το καταδρομικό Μόσχα βυθίστηκε λόγω θύελλας, πριν φτάσει στην Σεβαστούπολη.

Η ρωσική ναυαρχίδα  Moskva, βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα σε μία ραγδαία εξέλιξη της 50ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαιώνει υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι η βύθιση έγινε κατά τη ρυμούλκηση του σκάφους και αποδίδει την βύθιση στις καιρικές συνθήκες,

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Αντικρουόμενες οι πληροφοριες για το «Μόσκβα»

Νωρίτερα σήμερα, αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες που έδιναν Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με το τι συνέβη στο ρωσικό καταδρομικό «Μόσκβα».

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε πυραυλικό πλήγμα και ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το σκάφος βυθίστηκε. Η Ρωσία ανέφερε ότι το «Μόσκβα» υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία ανάγκασε την ηγεσία να διατάξει την εκκένωση του πλοίου, το οποίο όμως δεν είχε βυθιστεί.

Οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώναν ότι το καταδρομικό τους, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 500 ναύτες και φέρει οπλισμό 16 πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, δέχθηκε επίθεση, ενώ αργότερα ανακοίνωσαν ότι η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο και πως το πλοίο ρυμουλκείται στο λιμάνι. Προσέθεσαν δε ότι ο πυραυλικός του οπλισμός παραμένει σώος.

Η αφαίρεση του «Μόσκβα» από την ενεργό μάχη επιφέρει μείωση στη δυναμική της Ρωσίας στην περιοχή. Επτά εβδομάδες μετά το ξέσπασμα το πολέμου και ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς, τυχόν επίθεση κατά του συγκεκριμένου πλοίου θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα και στο «πρεστίζ» των ρωσικών δυνάμεων.