ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη, εκκένωση ζητά ο δήμαρχος

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών διαμηνύει ο δήμαρχος της πόλης, κάνοντας παράλληλα δραματική έκκληση για εκκένωση από τους άμαχους κατοίκους.

Η σκληρή και μακρά ρωσική πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα να έχει ισοπεδωθεί η πόλη. Ο δήμαρχος δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των αμάχων που έχουν πέσει νεκροί.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που επικαλείται το CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης από τον πληθυσμό, ο οποίος ήταν πάνω από 400.000 ανθρώπους πριν από την ρωσική εισβολή στη χώρα. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή… Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και
περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν σχεδόν ισοπεδώσει την παραθαλάσσια πόλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα. Πολλά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές και το λιμάνι της πόλης υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμεναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.