ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Π.Ε. Ρεθύμνης: Λήξη προγράμματος δακοκτονίας έτους 2022

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ρεθύμνης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2022.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στους ελαιώνες που ψεκάστηκαν κατά τη διενέργεια του τελευταίου (5ου) δολωματικού ψεκασμού του προγράμματος, μπορεί να ξεκινήσει, με ασφάλεια όσον αφορά την ύπαρξη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο, στις 20 Οκτωβρίου.

Οι δακοπληθυσμοί στην Π.Ε. Ρεθύμνης εξακολουθούν να είναι υψηλοί και ως εκ τούτου συνιστάται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή, ιδίως στις πρώιμες πεδινές περιοχές, στους αρδευόμενους ελαιώνες και στα μη φορτωμένα ελαιόδεντρα.

Οι παραγωγοί που θα κάνουν καθυστερημένη συγκομιδή (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα ελαιόδεντρα τους γιατί είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά ο χρόνος που απαιτείται να περάσει από την εφαρμογή του φαρμάκου μέχρι τη συγκομιδή για να μην υπάρξουν υπολείμματα στο ελαιόλαδο.