ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Στα «πορτοκαλί» απόψε το κτίριο της ΠΕ Ρεθύμνου

Το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) θα φωταγωγηθεί απόψε, με πορτοκαλί χρώμα, συμμετέχοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της βίας εναντίον των γυναικών.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και στο πλαίσιο αυτής θα λάβει χώρα απόψε στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, συμβολική εκδήλωση, που συνοδιοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ρεθύμνου «Ερωφίλη», σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Ρεθύμνης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

«Οι διακρίσεις, οι ανισότητες, η σωματική και λεκτική κακοποίηση είναι κάθε άλλο παρά παρελθόν για εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα του 2021, η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί έναν ύπουλο, κρυφό εχθρό που συχνά υποθάλπεται από τη σιωπή των ίδιων των γυναικών-θυμάτων. Μια σιωπή με τόσο εκκωφαντικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες όσο και για την κοινωνία μας. Μια σιωπή που πρέπει να «σπάσει» για να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από τα δεσμά, που τις κρατούν εγκλωβισμένες στο φόβο, την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ως κοινωνία και πολιτεία έχουμε την ηθική, κυρίως, υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Με δομές, που θα αγκαλιάσουν και θα στηρίξουν τα θύματα της κακοποίησης, θα τους δώσουν δύναμη, κίνητρο και δυνατότητα να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην αυτοκυριαρχία και την αξιοπρέπεια».