ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – 7 Απριλίου 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και ότι η διασφάλισή της αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ατομικά και κοινωνικά. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από οργανωμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και αφύπνιση των κοινωνιών.

Φέτος, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εορτάζεται και η επέτειος των 75 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (7 Απριλίου 1948), στο πλαίσιο της οποίας προσκαλούμαστε να ανατρέξουμε στα επιτεύγματα που συνέβαλλαν για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τις τελευταίες επτά δεκαετίες, επισημαίνοντας παράλληλα την επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και του αύριο.

 Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Υγεία για όλους». Για την επίτευξή της, σημαίνοντα ρόλο κατέχει η πρόληψη (Πρωτογενής, Δευτερογενής Τριτογενής) και η έγκαιρη διάγνωση.

Αναγνωρίζοντας την αξία του προληπτικού ελέγχου και την ανάγκη αναμόρφωσης της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στη χώρα μας  τον Μάρτιο του 2020 θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Προσυμπτωματικού Ελέγχου, με στόχο την πρόληψη από χρόνια νοσήματα, την προαγωγή και διατήρηση της υγείας του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης υπενθυμίζεται ότι, η επίσκεψη στο γιατρό για τακτικές ιατρικές εξετάσεις μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς και να εντοπίσουμε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια κάποιας ασθένειας, καθώς, οι τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις εξυπηρετούν πολλούς και σημαντικούς σκοπούς:

  • Πρωταρχική πρόληψη
  • Προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου για κοινές χρόνιες ασθένειες
  • Ανίχνευση ασθενειών που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα
  • Προώθηση της υγιεινής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει αναρτήσει σχετικό εορταστικό βίντεο (πατήστε εδώ), με μερικά από τα σπουδαιότερα επιστημονικά επιτεύγματα για την παγκόσμια υγεία αλλά και τη χώρα μας.