ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παγκρήτια Πανοικοδομική Απεργία στις 8 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο της οργάνωσης  και της επιτυχίας της Πανοικοδομικής Απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο παγκρήτια σύσκεψη των Συνδικάτων Οικοδόμων Χανίων, Ρεθύμνου, και Ηρακλείου.

Στη σύσκεψη των Συνδικάτων Οικοδόμων, παρουσία και του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας Γιάννη Τασιούλα, αποφασίστηκε Παγκρήτια Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα

Διεκδικούμε:

  • Αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου 
  • Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

Συνάδελφοι,

Ενώ η δουλειά στον κλάδο χτυπάει κόκκινο, το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για “ζήτω” από την ακρίβεια, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα κόβονται ένσημα από τους εργοδότες κι από αυτή τη χασούρα δεν μπορούν χιλιάδες οικοδόμοι να βγουν σε σύνταξη και παίρνουν για δώρο ψίχουλα.

 Όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να θησαυρίζουν οι εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι και να την πληρώνουμε εμείς. Πάνω εκεί έρχονται “να κάτσουν” τα δεκάδες “ατυχήματα” στους χώρους δουλειάς από την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες υπερωρίες, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας. Πηγή του προβλήματος είναι το κέρδος των λίγων που στηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, αφού οι ζωές μας και η υγεία μας γι’ αυτούς είναι κόστος.

Χτίζουμε ξενοδοχεία, σπιταρόνες, βίλες και εμείς μένουμε στο νοίκι που πλέον είναι πανάκριβο ή μας πνίγουν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε “φτάνει πια”.

Στις διεκδικήσεις αυτές δεν πρέπει να κάνουμε σκόντο. Τώρα που κάνουν κρα για εργατικά χέρια, εταιρείες και εργολάβοι, είναι “ευκαιρία” να ανεβάσουμε τις διεκδικήσεις σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων. Αίτημα δίκαιο, που απαιτούμε να γίνει πράξη για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης που έχουμε από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας. Την τελευταία φορά που δόθηκαν τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα ήταν το 1985! Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ εισπράττει τις εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, χωρίς όμως να δίνονται τα ένσημα σε όλους εμάς που έχουμε δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες οικοδόμους που παλεύουν ένσημο το ένσημο για να βγουν στη σύνταξη.

Εδώ και τώρα λύση.

  • Κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ. Συνάδελφοι, η ΣΣΕ μας προστατεύει και δίνει ώθηση προς τα πάνω στο μεροκάματό μας. Με την υποχρεωτικότητα το ένσημό μας θα αυξηθεί αφού τώρα είναι συνηθισμένο να παίρνουμε 60 ευρώ και να ασφαλιζόμαστε για 40. Έτσι και δώρο θα παίρνουμε μεγαλύτερο και η σύνταξή μας θα αυξηθεί.
  • Επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μία 10ετία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τήρηση των μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας και το κόστος να το σηκώνει εξ ολοκλήρου.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα πάνω από το ύψος των κατώτερων μεροκάματων της κλαδικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει και πάνω από τα μεροκάματα που ήδη καταβάλλονται. Το Συνδικάτο μας, μαζί με την Ομοσπονδία, θα δυναμώσουν την παρέμβαση στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τους μεγαλοεργολάβους για να υπογραφούν εργοταξιακές, διμερείς συμφωνίες κατά εργοτάξιο, εταιρεία, χώρο δουλειάς.

Γι’ αυτό η απεργία στις 8 Νοέμβρη πρέπει να έχει μαζική, καθολική συμμετοχή. Η απεργιακή μας συγκέντρωση να τους κάνει να χάσουν τον ύπνο τους. Μόνο σε αυτόν τον δρόμο, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πετύχει νίκες και αποτελέσματα. Κανένας από αυτούς δε θα μας χαριστεί. Εμείς με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη. Έχουμε αποδείξει πως όταν πιστέψουμε στη δύναμή μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Όλοι στην απεργία στις 8 Νοέμβρη. Παγκρήτια Συγκέντρωση στις 1π.μ. στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου.

 «Οι Οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι, το δίκιο θα κερδίσουν με αντίσταση και πάλη»