ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Φως στο offshore μονοπάτι των δις! [βίντεο-φώτο]

Panama-Papers

Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες , σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ) είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομένων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες offshore και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Είναι τα Panama Papers, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο…

Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Στα έγγραφα φέρεται να έχει περίοπτη θέση, σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, που είναι ο καλύτερος φίλος του Πούτιν. Είναι αυτός που του γνώρισε την (πρώην, πλέον) σύζυγό του Ρουντμίλα, και βάφτισε τη μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, Μαρία. Επαγγελματίας μουσικός ο ίδιος, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει μία τεράστια περιουσία, καθώς ελέγχει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια -ίσως και περισσότερα.  Στα στελέχη των τραπεζών στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο που διατηρεί λογαριασμό, έχει δηλώσει ότι δεν είναι επιχειρηματίας και ότι δεν έχει στενή σχέση με κρατικές κυβερνητικές προσωπικότητες στη χώρα του.

Τα αρχεία αυτά τα οποία τέθηκαν στη Suddeutsche Zeitung από ανώνυμη πηγή και διοχετεύθηκαν στη συνέχεια στο Guardian, το BBC και το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ), αποκαλύπτουν και μία σειρά άλλων χειρισμών από ανθρώπους του κύκλου του Πούτιν, στη μετακίνηση μετρητών σε offshore λογαριασμούς. Παρότι μπορεί να μην υπάρχει κάτι παράνομο στη χρήση offshore εταιριών, μεταξύ των συναλλαγών υπάρχουν και εικονικές συμφωνίες, χρεώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για «υπηρεσίες συμβούλων» και συνεχείς πληρωμένες μεγάλων ποσών, ως «αποζημίωση», για συμφωνίες που φαίνεται να έχουν ματαιωθεί.

Στην ιστορία εμπλέκεται και το όνομα του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ο Sigmundur Gunnlaugsson είχε συμφέροντα που δεν τα είχε δηλώσει στις χρεοκοπημένες τράπεζες της χώρας του. Ο Ισλανδός ηγέτης κατηγορείται ότι έκρυβε εκατ. δολ. επενδύσεων στις τράπεζες της χώρας του πίσω από την offshore εταιρεία που ίδρυσε το 2007. Δεν ανέφερε τις επενδύσεις αυτές στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε στη Βουλή όταν μπήκε το 2009.

Τώρα πολλοί ζητούν την παραίτησή του, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο.

papastavros

«Άρωμα Ελλάδος»

Ο πρ. σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου βρίσκεται στα Διοικητικά Συμβούλια τριών εταιρειών του Παναμά σύμφωνα με τα αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε η Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

Σύμφωνα με τα έγγραφα από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, της Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation.

Στην Aisios Foundation συμμετέχουν και οι: Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.