Πανηγυρικός εσπερινός από τους Ρεθυμνιώτες της Αττικής στη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη σεπτή μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Παναγίας Καπνικαρέας στην οδό Ερμού στο Μοναστηράκι Αθηνών, από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», όπως κάθε χρόνο.

Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκορος. Μοναχοκόρη η Αγία Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της, αλλά κυρίως για την πίστη της στο Χριστό. Ο άσπλαχνος και πωρωμένος ειδωλολάτρης πατέρας της, παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Αλλά ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της.

Ο ηγεμόνας βλέποντας το θαύμα, διέταξε να αποκεφαλισθεί. Χωρίς καθυστέρηση, ο ίδιος ο κακούργος πατέρας της, ανέλαβε και την αποκεφάλισε. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Αγία Βαρβάρα ανακηρύχθηκε ως προστάτις Αγία του πυροβολικού (1828 μ.Χ.) και των ορυχείων.

Για τους Ρεθεμνιώτες, ως πολιούχος της πόλεως του Ρεθύμνου, αποτελεί κάτι ιδιαίτερο, κάτι πολύτιμο και αυτό το μαρτυρεί η σχέση που διατηρούν μαζί της δια μέσω των αιώνων. Την αισθανόμαστε τόσο οικεία που στην συναναστροφή μας μετά τον εσπερινό στον αυλειο χώρο του ναού ένας Ρεθεμνιωτης μας διηγιόταν περιστατικά για την Αγία Βαρβάρα σαν να έλεγε για μια φίλη του ή την αδελφή του, με μεγάλη όμως δόση πίστης και ευλάβειας.

Ο σύλλογος μας μερίμνησε για το στολισμό της εικόνας της Αγίας με τριαντάφυλλα , τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των Ρεθυμνιων όπου γης και επίσης συνηθίζει ο σύλλογος μας να μνημονεύει και τα ονόματα όσων μελών δεν είναι πλέον κοντά μας.

Αρκετή η προσέλευση των αποδήμων Ρεθεμνιωτων της Αττικής μεταξύ αυτών η κα Ελένη Κεφαλογιάννη, η Ευαγγελία Θεοδωρουλάκη, η Ελένη Θεοδωρουλάκη, η Ελευθερια Τσακωνα, η Ζανια Μαραβελάκη , η Βιβή Γλεντζή, η Πόπη Προκοπάκη, η Μ. Βασσάλου, ο Νικος Παπαδακης , ο Ν. Γουμενακης, ο Μ. Κανακάκης, το ζευγος Κιαμέ, η Μάρω, ο Νίκος και Ανδρεας Ξεξακης, οι αδελφες Κουρη, η Ευαγγ. Μπαρμπουνη, το ζεύγος Τζουρμπακη, μελη του ΔΣ, κ.ά.

Ευχομαστε η Αγία Βαρβάρα να σκέπει και να χαρτώνει όλους τους Ρεθεμνιωτες.