ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παράδοση – παραλαβή στο τμήμα Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ρεθύμνου

Μετά από 17 χρόνια στο «τιμόνι» του τομέα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Ρεθύμνου, η έως πρότινος Αντιδήμαρχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη, «παρέδωσε την σκυτάλη» στον νέο Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Γασπαράκη, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Η απερχόμενη Αντιδήμαρχος συναντήθηκε με τον νέο Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο στο Γραφείο Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας, το οποίο στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο «Γεώργιος Σμαραγδάκης» και μετά από την ενημέρωση που του παρείχε για τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, του παρέδωσε και επίσημα το  «χαρτοφυλάκιο» των ευθυνών που αναλαμβάνει στο εξής. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής η κ.  Μπιρλιράκη ενημέρωσε τον κ. Γασπαράκη σχετικά με τον τρόπο εργασίας της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας από το 2007 μέχρι σήμερα, καθώς και τις συνεργασίες του Δήμου που έχουν εξελιχθεί με φορείς σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Ο νέος υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώθηκε διεξοδικά για την πολυσχιδή δράση του συγκεκριμένου γραφείου, για την λειτουργία του οποίου αναφέρθηκε λεπτομερώς και η Διευθύντρια του κ. Γιούλη Μπάκα καθώς επίσης η Προϊσταμένη κ. Μαρία Δαμιανάκη. 

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Γασπαράκης ξεκίνησε σειρά επαφών με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα συσταθεί η νέα Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης.

Με την ευκαιρία η κ. Μπιρλιράκης αφού ευχήθηκε στον κ. Γασπαράκη καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, τόνισε, ότι θα είναι στη διάθεσή του για ό,τι χρειαστεί και δήλωσε τα εξής:

«Είμαι σίγουρη, ότι ο κ. Γασπαράκης, ως εκπρόσωπος  της νέας γενιάς ανθρώπων που θα διαχειριστούν τον  Τουρισμό ως μέσο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στην  κοινωνία μας, συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για την μετάβαση αυτή.

Είναι  απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος και Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με κύρια αντικείμενα εξειδίκευσης που επικεντρώνονται στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, στον έλεγχο και την διαχείριση των ατμοσφαιρικών ρύπων, στις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη διαχείριση υδατικών πόρων, στη διαχείριση ενέργειας και στην διαχείριση του περιβάλλοντος για την αειφόρο ανάπτυξη. 

Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και ειδικότερα στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, άρα  έχει  διδαχθεί ότι σε μια ομάδα, όλοι ανεξαιρέτως, ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες του καθενός, είναι απαραίτητοι και απαιτούνται για να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός.

Είναι πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά – Τσεσμέ, άρα εκτιμά και δουλεύει για την κρητική παράδοση και την τοπική μας ταυτότητα.

 Είναι πατέρας δύο παιδιών, άρα φιλοδοξεί να παραδώσει στα παιδιά του την καλύτερη δυνατή κοινωνία για να ζήσουν.

Τέλος, είναι ξενοδόχος νέας γενιάς, με άριστες γνώσεις στην τεχνολογία και το διαδίκτυο και με την κουλτούρα της κρητικής φιλοξενίας που διακρίνει τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου.

Είμαι σίγουρη ότι θα φέρει τον αέρα της σύγχρονης εργασίας για να βρίσκεται το Ρέθυμνο συνεχώς στις καλύτερες θέσεις τουριστικών προορισμών παγκοσμίως».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Νωρίτερα από την συγκεκριμένη διαδικασία η κ. Μπιρλιράκη είχε μιλήσει διεξοδικά για το έργο των Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνου από το 2007 έως και το 2023, πραγματοποιώντας σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων συνολικά τεσσάρων θητειών που ως Αντιδήμαρχος υπηρέτησε τον συγκεκριμένο τομέα δουλειάς.

Μεταξύ άλλων η πρώην Αντιδήμαρχος τόνισε, ότι «Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας θεσμοθετήθηκε το 2007 στο Ρέθυμνο  και δεν έχει σταματήσει να δουλεύει από τότε. Αξιοποιήσαμε τη συνεργασία με τις  υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, ιδιαίτερα τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Καθαριότητα και Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Κινητικότητα-Κυκλική Οικονομία-Πράσινη Ανάπτυξη για να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο του Δήμου που, στον σύγχρονο εν δυνάμει επισκέπτη, αποκτά προτεραιότητα λόγω κύρους και σοβαρότητας απέναντι στις σύγχρονες τάσεις της εποχής μας. Δουλέψαμε ασταμάτητα, αξιοποιώντας κάθε γνωριμία, κάθε πρόοδο των υπηρεσιών του Ιδιωτικού Τομέα, κάθε υποδομή και δράση του κεντρικού Δήμου μας και κάθε ευρώ που οι Ρεθυμνιώτες μάς εμπιστεύτηκαν, ώστε να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας και στη συνολική οικονομική αλυσίδα του».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Γνωρίζαμε ότι ο Δήμος έπρεπε να αναπτύξει την ίδια ταχύτητα με τους ιδιώτες επιχειρηματίες του τόπου μας, που έφεραν την οικονομική ευρωστία στον τόπο μέσω του Τουρισμού. Γι’ αυτό και αξιοποιήσαμε το δυναμικό των επαγγελματιών του Τουρισμού, φέρνοντάς τους κοντά και κάνοντάς τους το κύριο συμβουλευτικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στην τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη».

Μετά τον πλούσιο απολογισμό έργου η κ. Μπιρλιράκη κατέληξε λέγοντας: «Για 17 συνεχόμενα χρόνια, (μοναδική περίπτωση στο πανελλήνιο), εργαστήκαμε, όλα τα μέλη των 4 Επιτροπών Τουρισμού και οι εργαζόμενοι του Γραφείου Τουρισμού, για να χτίσουμε το Ρεθυμνιώτικο brand – δηλαδή την τουριστική ταυτότητά μας, που μας ξεχώριζε από τους ανταγωνιστές τουριστικούς προορισμούς και μας εισήγαγε ως αναγνωρίσιμο και σοβαρό προορισμό σε πανελλήνιους και παγκόσμιους χάρτες και στην υψηλότερη βαθμίδα προτίμησης των περιηγητών του κόσμου και των επισκεπτών-πελατών μας. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλα τα μέλη των 4 θητειών των Επιτροπών, για την ανιδιοτελή προσφορά τη συνέπεια και τη ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας.

Ευχαριστώ και όλους όσοι έχουν εργαστεί μαζί μου για τη μεγάλη εικόνα και την υλοποίηση του Οράματος :Δήμος  Ρεθύμνης- Παγκόσμιος Τουριστικός Προορισμός 12 Μήνες.

Εύχομαι ολόψυχα καλή και επιτυχημένη συνέχεια στους νέους συναδέλφους και όσους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας».

ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Λίγο πριν το τέλος του  2023 πραγματοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής τουρισμού με καλεσμένα μέλη και συνεργάτες και από τις προηγούμενες δημοτικές θητείες. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 έγινε ενημέρωση για το συνέδριο του νεοσύστατου φορέα « Συνοδοί Βουνού», πρωτοβουλία, για την οποία η επόμενη συνάντηση των μελών του φορέα θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο.  Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην παρουσίαση της αρχιτεκτονικής διπλωματικής εργασίας : “Αστικές συρραφές/ επεμβάσεις ανασυγκρότησης-αναβίωσης του παραλιακού μετώπου της πόλης του Ρεθύμνου” από τον Μελετητή κ. Γιάννη Τρουλινό,  στο πλαίσιο του 6ου φεστιβάλ «Νίκος Σκεπετζής», όπου υπήρξε σημαντική συνεργασία με την επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και τέλος έγινε η παρουσίαση της έναρξης της επίσημης ιστοσελίδας του  OPEN MALL : www.rethymnonopenmall.gr ,από την πρόεδρο εμπορικού συλλόγου και μέλος της επιτροπής κα Αθηνά Τσικιντίκου.

Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής έγινε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο GRECOTEL PLAZA BEACH HOUSE λόγω πρόσκλησης από την εταιρεία η οποία προωθεί για 2η συνεχόμενη χρονιά τον χειμερινό τουρισμό στην πόλη μας. Στην συνεδρίαση έγινε απολογισμός έργου και πεπραγμένων ενώ τα στελέχη της Grecotel παρουσίασαν αναλυτικά τα δεδομένα της διετούς λειτουργίας του Grecotel Plaza Beach House, αναφέροντας τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε τον χειμώνα 2022-2023, καθώς και την εξέλιξη της συγκεκριμένης προσπάθειας. Ταυτόχρονα, έδωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη, αναλύοντας την προσφορά στον τόπο του, το κοινωνικό του έργο, τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και τις δράσεις Χειμερινού Τουρισμού σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι παρευρισκόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Φορείς ανέπτυξαν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις για τις μεμονωμένες –μέχρι σήμερα– προσπάθειες ελάχιστων επιχειρήσεων του Δήμου Ρεθύμνης που προσπαθούν για 12μηνο Τουρισμό, και συζήτησαν διεξοδικά πώς το παράδειγμά τους θα αποτελέσει την αρχή για ένα πιο αποδοτικό και συμπαγές μέλλον στον Χειμερινό Τουρισμό.

Η Επιτροπή έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της θητείας της σε πιο προσωπικό κλίμα, με τα μέλη της να αναφέρουν την ικανοποίησή τους για την εξαιρετική συνεργασία τους και τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσφέρουν μέσω της συγκεκριμένης Επιτροπής. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών φορέων του Τουρισμού, καθώς και νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι θα συνεργαστούν πάνω σε ειδικές μορφές Τουρισμού.