Παραδοσιακό ξεφάντωμα στο Μέρωνα την Καθαρά Δευτέρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου οργάνωσε για ακόμα μία χρονιά  ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα την Καθαρά Δευτέρα διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις που συνόδευαν την Αποκριά και το άνοιγμα της Σαρακοστής πολλά χρόνια πριν στο Μέρωνα, αλλά και γενικότερα στην κρητική ύπαιθρο.

Επίσης, σχεδόν κανείς δεν γλίτωσε από το «μούζωμα» στο πρόσωπό του από ένα «μουζωτσίκαλο».

Στη συνέχεια διαδραματίστηκαν τα εξής δρώμενα:

  • Οι λεράδες, άγριες ποιμενικές μορφές, με τα λέρια τους ξεσήκωσαν τον κόσμο δημιουργώντας ένα μικρό πανδαιμόνιο.
  • Το προξενιό έγινε και για την πεντάμορφη γκαστρωμένη νύφη, η οποία ήρθε με συνεπαρσά από το σπίτι της. Αρχικά έκανε τη «δύσκολη» αρνούμενη να δεχτεί για άντρα της το νέο που ενθουσιάστηκε από τα κάλη της και έφυγε από την τελετή, όμως τελικά επέστρεψε και το μυστήριο έγινε με παπά και με κουμπάρο!
  • Η καμήλα, περίτεχνα φτιαγμένη με τις μεγάλες καμπούρες της και το τρομακτικό κεφάλι χόρεψε στους ρυθμούς της μουσικής συνοδευόμενη από τον καμηλιέρη της.
  • Ο Χότζας, ο σεΐζης και οι πιστοί του, πρόσωπα που αναφέρονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, με τα οποία σατιρίστηκε η τρέχουσα επικαιρότητα.
  • Οι αρκούδες με τον αρκουδιάρη τους. Ο αρκουδιάρης δυσκολεύτηκε να τις ηρεμήσει αλλά τελικά υπάκουσαν στα προστάγματα του και ατρόμητες και δυναμικές όπως ήταν χόρεψαν και κυλίστηκαν στο έδαφος. Κάποια στιγμή αγρίεψαν, αλλά τελικά μας έκαναν αναπαράσταση πως «κοιμάται ο γέρος με τη γραι» και πολλά άλλα!
  • Ο πραματευτής με τον «καλικωμένο» γάιδαρο και την κάθε λογής πραμάτια του!
  • Ο χορός της «λαδομπουρδανιάς» , δρώμενο στο οποίο είδαμε πως στο Μέρωνα σπέρνουν, θερίζουν και κατόπιν αλωνεύουν τα κουκιά, άλλοτε με τη μύτη, άλλοτε με τη ράχη, άλλοτε με το γόνατο και όλα αυτά εν μέσω χορού σε τοπικό σκοπό και στίχους με παραγγέλματα ‘ράχη με ράχη’, ‘κοιλιά με κοιλιά’, κ.α., που δίνονταν από το λυράρη δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να έρθουν ‘πιο κοντά’.

meronas2

Τέλος ‘πλέχτηκε’ και πάλι το πατροπαράδοτο γαϊτανάκι. Κρητική παραδοσιακή μουσική βασισμένη στο πνεύμα της μέρας έπαιξαν ο Χαράλαμπος Αγγελάκης με το συγκρότημά του. Προσφέρθηκαν σαρακοστιανά εδέσματα τα οποία παρασκευάστηκαν εθελοντικά από τις γυναίκες του χωριού καθώς και η πατροπαράδοτη φασολάδα.

[youtube width=»640″ height=»360″]https://www.youtube.com/watch?v=WzkaOmDx2SQ[/youtube]