ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών και της συγκάλυψης» ζητάει ο Τσίπρας – Ραγδαίες οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες

Δήλωση-σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τόνισε ότι πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι συντονιστής του «ρυπαρού και εγκληματικού δικτύου» είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόνος υπεύθυνος για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και προανήγγειλε «λεπτομέρειες» στη συνεδρίαση της Βουλής αύριο Τετάρτη.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αισθάνεται αποτροπιασμό για την «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και τη «δημοκρατική εκτροπή» στη χώρα, σημειώνοντας ότι τώρα όλοι ξέρουν ποιος βρίσκεται «πίσω από το ρυπαρό, εγκληματικό δίκτυο» των υποκλοπών.

Όπως είπε, βρίσκεται «εντός του Μαξίμου» και «καθοδηγούνταν από πρωθυπουργό»

Και πρόσθεσε, επικαλούμενος την επιστολή Ράμμου, ότι πλέον «δεν μιλάμε με εικασίες ή δημοσιεύματα», αλλά με «αποδείξεις» που προέρχονται από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η «κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή» σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

«Δυστυχώς», είπε, τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας», διότι η ΕΥΠ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπληξαν την εθνική ασφάλεια και η αρμόδια εισαγγελέας «με αλλεπάλληλες διατάξεις παραβίασε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικώ, βουλευτών, ευρωβουλευτώ, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αυτή η «δημοκρατική εκτροπή σε ένακράτος δικαίου, σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών».

Και πρόσθεσε ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο «πρωθυπουργός των υποκλοπών και της συγκάλυψης, είναι να αναλάβει τις ευθύνες του» και «να παραιτηθεί».

«Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο στη Βουλή», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει και ένα θετικό μήνυμα: «Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης και η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν στη χώρα μας».

Η PEGA καλεί εκτάκτως Ράμμο και Μενουδάκο

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών, με ενέργειες τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις Βρυξέλλες.

Ώρες μετά τον δεκάλογο συστάσεων προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών, τη γνωστή PEGA, έγινε γνωστό ότι η επιτροπή καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστα Μενουδάκο.

Η επιτροπή ουσιαστικά υιοθέτησε το αίτημα της εισηγήτριας Σόφι Ιν’τ Βελντ, η οποία είχε ένα ζωηρό διάλογο σήμερα με την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής PEGA Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Απ’ τον δεκάλογο, που ακολουθεί, ξεχωρίζει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και κυρίως του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου.

Παράκρουση – ομολογία απ’ το Μαξίμου

Σε μια πρωτοφανή επίθεση προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, που παρά τις απειλητικές συστάσεις συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον του στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.

Αμφισβητώντας επί της ουσίας την πραγματική ανεξαρτησία της κατά το σύνταγμα Ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η ΑΔΑΕ, ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ για «βαρύ ατόπημα», όπως είπε «θεσμικό και πολιτικό». Επιπλέον τον κατηγόρησε για «περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις».

Ο Γ. Οικονόμου για άλλη μια φορά επέμεινε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν γνώριζαν για τις «επισυνδέσεις» και υποστήριξε ότι «καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης». Παρέβλεψε βέβαια ότι εδώ και καιρό δεν επιτρέπει ούτε την ενημέρωση των θεσμών και κομμάτων για τα όποια στοιχεία υπάρχουν, επικαλούμενη συνεχώς το απόρρητο και την εθνική ασφάλεια, ενώ πρόσφατα πέρασε και ένα νέο νόμο προκειμένου να συγκαλύψει την υπόθεση. Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε στη σημερινή του δήλωση, με την οποία στρέφεται κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Τέλος, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς και τον Αλέξη Τσίπρα, να μην εμπλέξει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τα στοιχεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε απ’ τον κ. Ράμμο, όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, για τις μέχρι τώρα έρευνες της ΑΔΑΕ.

Έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ζητούν Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας

Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ενημέρωσή τους από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για την έρευνα σχετικά με τις υποκλοπές.

Ν. Ανδρουλάκης: «Τεκμηριώνεται η εικόνα της θεσμικής παρακμής»
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αφότου παρέλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής για τις υποκλοπές.

Με δήλωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που υπήρξε θύμα υποκλοπών, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έχει «δύο υποχρεώσεις: «Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια και να προκαλέσει αύριο την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει ότι «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών.

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, φάκελο με την επιγραφή «απόρρητο», ο οποίος φέρεται να περιλαμβάνει το πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής απ’ την έρευνα που έχει κάνει, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος περιλαμβάνει τα ίδια στοιχεία με αυτά που παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την επίσκεψη στα γραφεία της ΑΔΑΕ και προφανώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κουτσούμπας: «Πολύ σοβαρά τα στοιχεία της ΑΔΑΕ»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής Ράμμου, τόνισε ότι τα στοιχεία είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπ’ όψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών, και ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Και τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους».