ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Εντολή της ΑΠΔΠΧ για να μην «εξαφανιστούν» τα ίχνη του Predator

Ηχηρή παρέμβαση στην υπόθεση των υποκλοπών έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μετά το φιάσκο με την καταστροφή από την ΕΥΠ των αρχείων παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος της Αρχής, πρώην δικαστής Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ζητά από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παγώσουν την καταστροφή δεδομένων που αφορούν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεχτεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 από άγνωστο αριθμό ένα SMS στο κινητό που έγραφε «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Το γραπτό μήνυμα περιείχε ένα παραπλανητικό λινκ – αναγραμματισμό ενός υπαρκτού site – το οποίο ήταν η παγίδα για την εγκατάσταση του λογισμικού Predator. Ο Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν πάτησε το λινκ και έτσι το κινητό του δεν μολύνθηκε με το λογισμικό.

Το κινητό του κ. Ανδρουλάκη ελέγχθηκε από την Υπηρεσία Ψηφιακής Ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εντόπισε το SMS-δόλωμα του Predator. Το περίφημο γραπτό μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό μιας γυναίκας, η οποία είχε πει στο NEWS24/7 ότι δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό, στοιχείο από το οποίο συμπεραίνεται ότι αυτοί που χειρίζονται το Predator στην Αθήνα χρησιμοποιούν κινητά ανώνυμων πολιτών, ώστε να στέλνουν τα μηνύματα για την παγίδευση των στόχων. Η ίδια γυναίκα αποκάλυψε, επίσης, ότι μέχρι και την επικοινωνία της με το NEWS24/7, καμία υπηρεσία ασφαλείας δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της.

Εκτός από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ, ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποβάλει στις 3 Αυγούστου 2022 καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – λίγα 24ωρα πριν αποκαλύφθεί η παρακολούθησή του και από την ΕΥΠ. Η Αρχή, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Μενουδάκος, ξεκίνησε αυτεπέγγελτη έρευνα, διότι «κατά την αποστολή και χρήση SMS παράγονται και τυγχάνουν επεξεργασίας δεδομένα κίνησης και θέσης τα οποία, εφόσον αναφέρονται σε φυσικό πρόσωπο, αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα», όπως σημειώνεται.

Τα ίδια δεδομένα διατηρούνται από τους εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για χρονικό διάστημα 12 μηνών και καταστρέφονται με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Έτσι, με την απόφαση που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Μενουδάκος διατάσσει τις εταιρείες WIND, VODAFONE και COSMOTE να αναστείλουν την καταστροφή τους, έως την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αρχή και την έκδοσή νέας απόφασης. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές το παραπάνω αίτημα είχαν καταθέσει στην Αρχή, οι δικηγόροι του κ. Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι την απόπειρα παγίδευσης Ανδρουλάκη με το Predator ερευνά εισαγγελικός λειτουργός στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, η πορεία της οποίας δεν είναι γνωστή.

Η απόφαση Μενουδάκου διαβάζεται ως ηχηρή παρέμβαση στην υπόθεση των υποκλοπών, κυρίως μετά τις τραγελαφικές αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την καταστροφή των αρχείων παρακαλούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ.

ΜΕΣΩnews247.gr