Παράταση δύο εβδομάδων στις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση δύο εβδομάδων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ τέλος Αυγούστου σχεδιάζεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Πέντε μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία εκκρεμούν περισσότερες από 2 εκατ. δηλώσεις.

forol-dilos

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ήδη εισηγήσεις από τις ενώσεις των φοροτεχνικών και των λογιστών, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως η παράταση της σχετικής προθεσμίας θα είναι μικρής διάρκειας και δεν θα επαναληφθεί, λένε αρμόδια στελέχη.

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων άφησε ανοικτό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Σε δηλώσεις της στον «Realfm 97,8» είπε ότι «οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν θα δοθεί η παράταση της προθεσμίας».

Πάντως, έως τώρα, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας, περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι αγρότες, που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους.

Επίσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Παπανάτσιου έως το τέλος Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αναρτήσει στο ΤΑΧΙS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Αυτά θα εξοφληθούν σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Είτε με βάση τον κυβισμό είτε τις εκπομπές CO2 η κατεύθυνση είναι να γίνουν πιο αναλογικά με συρρίκνωση της ανοίγματος μεταξύ των κατηγοριών.

Τέλος όσοι έλαβαν ειδοποιητήρια που τους καλούν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση πέραν της 14ης Ιουλίου.