ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Παράταση έξι μηνών για τους δασικούς χάρτες – Στο Ρέθυμνο ο υπουργός Κ. Σκρέκας

Τη δρομολόγηση λύσεων στο μεγάλο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, την ώρα που οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών γης και των αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη κορυφώνονται.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη είχαν την Δευτέρα το απόγευμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης. Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Όπως ανακοινώθηκε, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Σε αυτό το εξάμηνο, εκτιμάται πως θα έχουν δρομολογηθεί μία σειρά από ζητήματα: κατ’ αρχάς υπολογίζεται ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή κατά του νόμου Χατζηδάκη, επομένως το όποιο αποτέλεσμα θα συμπεριληφθεί στην διαδικασία διόρθωσης των προσωρινών σήμερα δασικών χαρτών. Επιπλέον, σε αυτό το διάστημα θα έχει δοθεί ο χρόνος για την δρομολόγηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση, αλλά και για την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, ώστε να μην τα επωμιστούν οι πολίτες. Έτσι, μετά από έξι μήνες θα μπορούν πλέον οι ενστάσεις να γίνουν επί των δασικών χαρτών, που θα προκύψουν από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες διορθώσεις που θα περιληφθούν στο μεταξύ.

Το Σάββατο στο Ρέθυμνο ο Κώστας Σκρέκας

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να έρθει στην Κρήτη στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Για την ακρίβεια – αν και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί – ο κ. Σκρέκας αναμένεται στα Χανιά την Παρασκευή και στο Ρέθυμνο το Σάββατο, προκειμένου να έχει συναντήσεις με θεσμικούς φορείς, αλλά και εκπροσώπους των ιδιοκτητών γης και των αγροτοκτηνοτρόφων.