ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παράξενες Μέρες: Από το Ρέθυμνο στην Ευρώπη!

Οι Παράξενες  Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με έδρα το Ρέθυμνο. Δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων από το 2013 και έχουν εκδώσει ως τώρα 100 περίπου τίτλους βιβλίων συγγραφέων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα διοργανώνουν το Φεστιβάλ της Άμμου, Εργαστήρι Συγγραφής αλλά και Διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Οι Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν «Τα τετράδια ενός θηλαστικού», με κείμενα του πρωτοπόρου συνθέτη και σατιρικού συγγραφέα Ερίκ Σατί. Είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη. Έχουν προηγηθεί βιβλία από την Ιρλανδία και τη Δανία, που έχουν τιμηθεί με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο τον Οκτώβριο. Ο Σατί που ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της γαλλικής κουλτούρας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα ως ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής που γέννησε τα σημαντικότερα κινήματα. Τα κείμενα -στο σύνολό τους -δημοσιεύονται για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά σε μετάφραση της Πόπης Κοτσίφη. Το εξώφυλλο, τα σχέδια που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο και η επιμέλεια είναι της Αντριάνας  Μίνου.

Οι Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη είναι μια σειρά που ανήκει στο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από τo μεταφραστικό πρόγραμμα της Creative Europe. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες  μπορούν να εκδώσουν βιβλία που θα ήταν δύσκολο αν όχι αδύνατο να μεταφραστούν στα Ελληνικά. Ο ρεθυμνιώτικος εκδοτικός οίκος ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα που η πρότασή του εγκρίθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2019.

Ο Σατί ήταν ένας συνθέτης, η αξία του οποίου αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά την εποχή του. Ακριβώς γιατί οι συνθέσεις, οι ιδέες του, οι εμπνεύσεις του αλλά και τα κείμενά του ήταν πολύ πιο μπροστά από τη χρονική στιγμή στην οποία έζησε.  Τα γραπτά του –με τις απαραίτητες επεξηγήσεις- για τις οποίες φρόντισε η μεταφράστριά αλλά και η επιμελήτριά του βιβλίου, είναι διαχρονικά, και φέρνουν τον απόηχο από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα γύρω από την τέχνη που σημάδεψαν τον 20ο και όχι μόνο αιώνα αλλά, το πιο σημαντικό, είναι αστεία, απρόβλεπτα, σαρκαστικά και κάποιες φορές συγκινητικά.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του Στέλιου Δασκαλάκη, Βοσπόρου 6, Ρέθυμνο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: strangeland / ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Πόπη Κοτσίφη / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντριάνα Μίνου

ΕΞΩΦΥΛΛΟ και σχέδια μέσα στο βιβλίο:  Αντριάνα Μίνου / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης / ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 /ΤΙΜΗ: 10 ευρώ/ ΣΕΙΡΑ:  Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη -3 / ISBN: 978-618-5278-42-7