ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Παρέλαση Κρητικών προϊόντων στη Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη

Όλα έτοιμα για την 6η Παγκρήτια Έκθεση “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση” που ανοίγει τις πύλες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης τις 10:00 η ώρα το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.


ekthesi-thessaloniki-2016

Καθημερινά η Έκθεση θα λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με δωρεάν παρκινγκ.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν αγνά Κρητικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς.
 Λάδι, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια, αρτοσκευάσματα, μέλι, βασιλικό πολτό, βότανα, γλυκά, ζυμαρικά, ρακί, κρασί, καλλυντικά, αλόη είναι μερικά από τα προϊόντα που θα παρουσιάσουν εκθέτες από κάθε γωνιά της Κρητικής Γης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα πλήθος μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Εκατοντάδες οι συντελεστές τους, περισσότεροι από 300 χορευτές, 50 μουσικοί, δεκάδες εκπρόσωποι κρητικών πολιτιστικών σωματείων, αλλά και πλήθος εκπροσώπων πολιτιστικών σωματείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας συνθέτουν ένα πολιτιστικό αντάμωμα όσων υπηρετούν τις αξίες των παραδόσεων των ιδιαίτερων περιοχών της χώρας μας.Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα στις 7:00 η ώρα το απόγευμα της Κυριακής από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Πρώην Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου, δεκάδες εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και άλλοι επίσημοι.

Η έκθεση οργανώνεται από τις Επικοινωνίες Κρήτης, πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση και την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης και της Δ.Ε.Θ. Helexpo, ενώ στηρίζεται από δεκάδες φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής: 


ΚΥΡΙΑΚΗ 30 Οκτωβρίου

10.00 
Έναρξη Έκθεσης 

11.00 
“Τα ζάλα σου μου θύμισαν, αέρα μυρωμένο”
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης “Ξαστεριά”.
Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει τους Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός (Χανιά), Πεντοζάλη (Χανιά),Λαζώτης (Ρέθυμνο), Mαλεβιζιώτης (Ηράκλειο), Σούστα (Ρέθυμνο), με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Βαγγέλη Γιαννακάκη.
Οι φορεσιές του χορευτικού θα είναι Χανιώτικες και Ανωγειανές. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Αντώνης Καράτζης και το συγκρότημα “Κρήτες”.
Υπεύθυνη Χορευτικού: Χριστίνα Παλακίδου. Πρόεδρος: Αντώνης Φουντουλάκης.

12:00 
Καλωσόρισμα στην 6η Παγκρήτια Έκθεση ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση από τον Αντώνη Καράτζη και το συγκρότημα “Κρήτες”. 

14:00 
O Σύλλογος Κρητών Νομού Κιλκίς “Αρκάδι” παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός Χανιώτικος, Ρόδο, Πρινιανός, Μαλεβιζιώτης, Λαζώτης, Ζερβόδεξος, Ξενομπασάρης, Σούστα & Σιγανός Πεντοζάλης.
Μουσικοί: Κώστας Κυριτσάκης (λύρα), Μάριος Μπορμπουδάκης (λαούτο).
Χοροδιδάσκαλοι: Γιώτα Καλογρίδη, Γιάννης Κιαγιάς. Προεδρος: Γιώργος Φραγκιαδάκης.
 
15:00 
Πολιτιστικός Σύλλογος Προχώματος “Οδυσσέας” 
Παρουσίαση του Ποντιακού γάμου όπως γίνεται στο χωριό Πρόχωμα, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. 

16:00 
Το Τμήμα Νέων & το Εφηβικό Τμήμα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία των μουσικών: Γιώργος Σφακιανάκης (Λύρα) & Γιάννης Σφακιανάκης (Λαούτο), Νίκος Τσακνάκης (κιθάρα), Κώστας Πηλίδης (κρουστά) και Μιχάλης Βολυτηράκης (Ασκομαντούρα).
Χοροδιδάσκαλοι: Νίκος Κατσιρντάκης & Μαρία Ταρπαντζή.
Πρόεδρος: Ηλίας Ανάπαλης. Yπέυθυνος Δημ. Σχέσεων: Ανέστης Κασάπης.

17:00 
“Καντάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης” από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”.
1η καντάδα: Εκκίνηση από τον Λευκό Πύργο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Ξαρχάκος – Είσοδος Έκθεσης, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα “Κρήτες”.
2η καντάδα: Εκκίνηση από τη Καμάρα – Ιπποδρομίου – Είσοδος Έκθεσης με οργανοπαίχτες τους: Κυριτσάκης Κωστής (Λύρα) –Μπορμπουδάκης Μάριος (Λαούτο) & τους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου μας.
Ώρα εκκίνησης και για τις δύο καντάδες: 18:00. Ωρα συνάντησης στην Κάτω Είσοδο της Έκθεσης 18:45. 

19:00 
Εγκαίνια Έκθεσης
Ομιλίες και χαιρετισμοί επισήμων.
 Νεκτάριος Σερμάκης, Διοργανωτής – Εκδότης
 Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
 Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης
 Πέτρος Πετρακάκης, πρόεδρος της Παγκρητίου Αδερφότητας Μακεδονίας

Τα εγκαίνια θα γίνουν από την Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Παρούσα θα είναι η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου και άλλοι επίσημοι. 

Το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης με τα λάβαρα τους.

Τα εγκαίνια θα διανθιστούν με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”. Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη προβολή Κρητικών Παραδοσιακών Χορών & Ενδυμασιών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Κατσιρντάκη.
Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει το μουσικό σχήμα “Κρήτες”.
Πρόεδρος: Ζαχαρίας Αλεξανδράκης. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 Οκτωβρίου


18:00 
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Παύλου “ΕΥ ΖΗΝ” παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς από την Ηπειρο: Καπέσοβο, Κλέφτες, Πωγωνίσιος, Τσάμικο Κόνιτσας, Συγκαθιστό Μετσόβου, Τάσια, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Ευάγγελου Γιαννακάκη. 

19:00 
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου κατοίκων Κάτω Ηλιούπολης “Αναγέννηση” παρουσιάζει τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από τη Δυτική Θράκη:
Μεταξάδες: Πήγαμι κ πήραμι μια βασιλοπούλα (Μαντηλάτος), Μπαϊντούσκα, Χασαπιά, Τ’αρμένου ο γιός, Ζωναράδικος-Κουσευτός-Κουλουριαστός, Δενδρίτσι 
Πετρωτά: Χορός της στράτας, Συρτός συγκαθιστός (ο Γιάννος και η Σμαραγδή), Ράντου, Δάχτυλι, Πλαλτός-Κλωστρός. 
Οι φορεσιές των χορευτών είναι από την περιοχή των Πετρωτών.
Χοροδιδάσκαλος: Κάκος Οδυσσέας. Πρόεδρος: Καρούτσος Στέλιος. 

20:00 
Η Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Χοροδιδάσκαλος: Ανυφαντής Μανώλης. Πρόεδρος: Έλενα Δένδια. 

ΤΡΙΤΗ 1 Νοεμβρίου

18:00 
Η Πολιτιστική Ένωση Βορειοανατολικής “Τα Μαδεμοχώρια” παρουσιάζει τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Χαλκιδικής:
Συρτός Χαλκιδικής, στου Πέρα Μαχαλούδι, Λενιώ, από ξένο τόπο, ένας κοντός κοντούτσικος, ήρθαν καράβια, Καγκελευτός, Απάνου στην Τριανταφυλλιά, Ζερβός Συρτός, Συρματικός, γύρισμα σε Ταμπαχανιώτικο.
Οι φορεσιές είναι από την περιοχή της Χαλκιδικής.
Χορευτές από τα τμήματα Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγιάς, Παλαιοχωρίου.
Πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος: Βλαχοθεόδωρος Κώστας. 

19:00 
“Η Μικρά Ασία συναντά την Κρήτη”
Εκδήλωση από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Οι Φίλοι Της Παράδοσης” που παρουσιάζει χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Καππαδοκία και τη Σμύρνη.
Οι φορεσιές είναι από τις περιοχές της Σύλλης Ικονίου, της Καισάρειας και της Σμύρνης.
Χοροδιδάσκαλος: Περικλής Διαμαντής. Πρόεδρος: Ελένη Κουντουρά. 

20:00 
Η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Σύλλογου Κρητών Θεσσαλονίκης “Τ’ Αγρίμια” παρουσιάζει Κρητικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Χοροδιδάσκαλοι: Ειρήνη Γιουμπάκη, Γιάννης Μουλαδάκης. Πρόεδρος: Βαγγελιώ Γιουμπάκη – Κοκολάκη. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Νοεμβρίου

18:00 
Το χορευτικό συγκρότημα του Αθλητικού Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Διόνυσος” Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει χορούς από τους Βλάχους Σερρών και από το Ζαγόρι Ηπείρου.
Οι χοροί από τα Βλάχικα Σερρών είναι: Κάτω στην άσπρη πέτρα, Αντίπερα, Μάης, Βλαχούλα, Ζαχαρούλα.
Οι χοροί από Ζαγόρι Ηπείρου είναι: Καπέσοβο, Ελενάκι, Μπουλονάσαινα, Δόντια πυκνά, Κλέφτες-Τζίτζιρας-Νερατζιά.
Μεταξύ των 2 ενοτήτων θα υπάρξει χορευτικό πρόγραμμα για το κοινό με βλάχικους και ηπειρώτικους χορούς.
Χοροδιδάσκαλος: Καρακούτα Ευαγγελία. Πρόεδρος: Χρηστάκος Ιωάννης. 

19:00 
“Μακεδονία Ξακουστή”.
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος” και το χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Ευκαρπίας“Μακεδονία” παρουσιάζουν τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Φλώρινας και της Αριδαίας: 
Στη Μακεδονία του παλιού καιρού… εισαγωγή, Μακεδονία ξακουστή, λεβέντικο, κόρη Ελένη, Ανθούλα, πουλάκι, γκάιντα, μπαιντούσκινο, χασαπιά, ράικο, συρτό Μακεδονίας (με τη συμμετοχή του κοινού).
Οι φορεσιές των χορευτών είναι πιστά αντίγραφα από το Κρατερό και το Μπούφι της Φλώρινας.
Χοροδιδάσκαλος: Παναγιωτίδου Βαρβάρα. Πρόεδρος Σωματείου “Μακεδονία”: Λάζαρη Θεοδώρα. Πρόεδρος Συλλόγου “Αλέξανδρος”:Νίκος Αλβανούδης. 

19:00 
“Καντάδα στην παραλία Θεσσαλονίκης” από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου.
Εκκίνηση από το Λευκό Πύργο – Μ. Αλέξανδρος – Δημαρχείο, Αρχαιολογικό Μουσείο – είσοδος έκθεσης (πύργος ΟΤΕ), με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Γιώργο Σφακιανάκη και το συγκρότημά του. 

20:00 
Το Τμήμα Παραστάσεων Κρητικών Χορών και ένα Παιδικό Τμήμα Κρητικών Χορών του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας παρουσιάζει Κρητικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Μουσικοί: Γιώργος Σφακιανάκης (Λύρα) & Γιάννης Σφακιανάκης (Λαούτο), Αντρέας Νικητάκης (Λαούτο), Κώστας Πηλίδης (κρουστά) και Μιχάλης Βολυτηράκης (Ασκομαντούρα)
Χοροδιδάσκαλοι: Νίκος Κατσιρντάκης & Μαρία Ταρπαντζή.
Πρόεδρος: Ηλίας Ανάπαλης. Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων: Ανέστης Κασάπης.

ΠΕΜΠΤΗ 3 Νοεμβρίου

18:00 
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αποδήμων Νικοκλειανών Σερρών παρουσιάζει τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τον Νομό Σερρών, τον Νομό Κιλκίς και τον Νομό Θεσσαλονίκης. Οι χοροί είναι:Χρωματιστά Τσουράπια, Ναστρίτζινι, Σιγανό, Τσιγγαρέ, Ένα κι ένα, Συρτός Πυλαίας, Λενιώ, Μπέλλα Ολυμπία, Τρεχάτος, Χασαπιά Μακεδονική. 
Οι φορεσιές των χορευτών είναι από την περιοχή της Νιγρίτας.
Υπεύθυνη χορευτικού τμήματος: Αθανασία Χατζηχαριστού. Πρόεδρος: Μιχάλης Γκαραγκούνης.

19:00 
Το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Βασιλείου παρουσιάζει χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας συμπεριλαμβανομένης και της Καππαδοκίας, με την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Σταυρίδου Νάστιας. 
Υπεύθυνη χορευτικού: Βασιλική Σιαμουρέλλη. Χοροδιδάσκαλος: Σταυρίδου Νάστια. Πρόεδρος: Ιωάννης Ευσταθίου. 

Το ΚΑΠΗ Φίλυρου με χοράρχη την Σταυρίδου Νάστια θα παρουσιάσει τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας (Σμύρνη – Αρτάκη – Κωνσταντινούπολη – Αϊβαλί) και τραγούδια από την Καππαδοκία από την περιοχή της Σινάσσου.
Υπεύθυνη ΚΑΠΗ: Τσιακερίδου Αντιγόνη. Χοράρχης: Σταυρίδου Νάστια. 

20:00 
“Με Ρεθεμνιώτικο αέρα”
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, που παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλης, Ανωγειανός, Λαζώτης & Σούστα.
Οι μουσικοί που θα συνοδεύσουν είναι: Αναστάσιος Σιαμαδούρας (λύρα & τραγούδι), Τερζάκης Θεόφιλος (λαούτο), Σουρέλος Νικόλαος(λαούτο).
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: Ανωγειανές (Σάρτζες), Σφακιανές (Φούστες), Γκιλότες & Βράκες.
Χοροδιδάσκαλος – Πρόεδρος: Παναγιώτης Βαρότσης. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Νοεμβρίου

18:00 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων “Άγιος Ιωάννης Ο Θεολόγος” παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς από την Θεσσαλία: Συρτός,Κλειστός Αργιθέας, Καραγκούνα, Ζάβαλος, Δίπατος -Τσάμικος, Μπεράτι με γύρισμα σε Τασσιά.
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: άνδρες με φουστανέλλα και γυναίκες ντυμένες Καραγκούνες.
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πολακτσίδης. 

19:00 
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ευόσμου “Το Γαϊτάνι” παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς της Νάξου:Καλαματιανός Νάξου, Βλάχα Νάξου, Κοτσάκια, Συρτός και Μπάλλος. 
Οι φορεσιές των χορευτών θα είναι Νάξου.
Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Πολακτσίδης. Πρόεδρος: Έφη Μπουικίδου.

20:00 
Η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Σύλλογου Κρητών Θεσσαλονίκης “Τ’ Αγρίμια” παρουσιάζει Κρητικούς Παραδοσιακούς Χορούς.
Χοροδιδάσκαλοι: Ειρήνη Γιουμπάκη, Γιάννης Μουλαδάκης. Πρόεδρος: Βαγγελιώ Γιουμπάκη-Κοκολάκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Νοεμβρίου


12:00 
“Καντάδα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης” από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”.
Εκκίνηση από τη Καμάρα – Ιπποδρομίου – Είσοδος Έκθεσης με οργανοπαίχτες τους: Κυριτσάκης Κωστής (Λύρα) – Μπορμπουδάκης Μάριος (Λαούτο) & τους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου μας. 

13:00 
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης “Ιδαία Γη”.
Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη προβολή Κρητικών Παραδοσιακών Χορών & Ενδυμασιών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Κατσιρντάκη και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Κυριτσάκη Κωστή (Λύρα) & τον Μπορμπουδάκη Μάριο (Λαούτο).
Πρόεδρος: Ζαχαρίας Αλεξανδράκης. 

14:30 
“Η ενέργεια των λουλουδιών: Υγεία, ευεξία, μελισσοθεραπεία”

Ενημερωτική ομιλία από τoν πρακτικό, Μελισσοθεραπευτή κ. Γιώργο Χαιρέτη.

16:00 
Ο Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης “Το Σεργιάνι” παρουσιάζει χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας.
Πρόεδρος: Παναγιώτης Καμπαρούδης. Χοροδιδάσκαλος: Λάμπρος Θεοδωράκος. 

17:00 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμποχωρίου Ημαθίας “Μέγας Αλέξανδρος” παρουσιάζει χορούς και δρώμενα από την περιοχή του Ρουμλουκίου, με την περήφανη φορεσιά και το γνωστό Κατσούλι.
Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης Γιαννόπουλος. Πρόεδρος: Ευαγγελία Μιχαλακάκη. 

18:00 
“Με Ρεθεμνιώτικο αέρα”
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, που παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλης, Ανωγειανός, Λαζώτης & Σούστα.
Οι μουσικοί που θα συνοδεύσουν είναι: Αναστάσιος Σιαμαδούρας (λύρα & τραγούδι), Τερζάκης Θεόφιλος (λαούτο), Σουρέλος Νικόλαος(λαούτο).
Οι φορεσιές των χορευτών είναι: Ανωγειανές (Σάρτζες), Σφακιανές (Φούστες), Γκιλότες & Βράκες.
Χοροδιδάσκαλος – Πρόεδρος: Παναγιώτης Βαρότσης. 

19:00 
“Μουσικοχορευτική Παράδοση των Ελλήνων του Πόντου”.
Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού χορευτικού ομίλου “Πύρριχος”. Θα αποδοθούν δημώδη άσματα των Ελλήνων του Πόντου καθώς και οι παρακάτω χοροί από διάφορες περιφέρειες και περιοχές του Πόντου: Μονό Ομάλ’ Τίζ & Ούτσ’ αγιάκ & Σαμσόν, Τίκ Άκ Δάγ Μαδέν & Τριπάτ & Μονό Τίκ & Διπλό Τίκ & Τονγιαλίδικο & Τρομαχτόν, Τέρς Ακ Δάγ Μαδέν & Τρυγόνα & Τέρς Γκιουμούς Μαδέν & Τυρφών, Διπάτ & Τίταρα (Τετέ αγάτς) & Τάμζαρα, Μόντσονος & Τρία τη Κότσαρι & Κότσαρι, Οσμάν Αγάς & Γιουβαλάντουμ, Χαιρεανίτσα & Λετσίνα, Χαλάϊ & Καρσιλαμάς, Ατσααπάτ & Σέρα Χορός (Τραπεζούντας), Ομάλιν. 
Θα συνοδεύσουν οι μουσικοί: Γιώργος Πουλαντζακλής (Κεμεντζέ και Κεμανέ), Δημήτρης Κουρπαγιαννiδης (Λύρα), Σπύρος Κουρπαγιαννίδης (Νταβούλι), Μάριος Σαπανίδης (Αγγείο). Πλαισιώνει η Δημοτική Ορχήστρα του Γ. Πουλαντζακλή και στο τραγούδι είναι η Μελίνα Χατζηκαμάνου και ο Αντώνης Πιλαλίδης. Οι φορεσιές των χορευτών είναι γνήσια αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών από τις περιφέρειες Τραπεζούντας, Χαλδίας, Ματσούκας & Καρς.
Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός διευθυντής: Βασίλειος Πολατίδης. 

20:00 
Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης “Ξαστεριά”.
Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.
Χοροδιδάσκαλος: Γιαννακάκης Βαγγελης. Πρόεδρος: Αντώνης Φουντουλάκης. 

 

Υπεύθυνοι Πολιτιστικών εκδηλώσεων: Νίκη Ντούλα – Μανώλης Καλαθάς.


Υπεύθυνοι Πολιτιστικών εκδηλώσεων: Νίκη Ντούλα – Μανώλης Καλαθάς. 

Την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων, αλλά και όλης της έκθεσης θα έχει η USAR HELLAS.