ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του Μουσικού Συνόλου «Ιδιόρρυθμο» στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου

Ένας χειμώνας Σαββατιάτικων συναντήσεων στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου έφτασε στο τέλος του και γεννήθηκε το μουσικό σύνολο «Ιδιόρρυθμο».

Το «Ιδιόρρυθμο» αποτελείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς και ασχολείται με τη μελέτη, την καταγραφή, τη διασκευή την ενορχήστρωση και επανεκτέλεση των ιστορικών ηχογραφήσεων της κρητικής μουσικής των αρχών του 20ου αιώνα.

Η θεματολογία του χειμώνα 2023-2024 ήταν το δισκογραφικό έργο των λυράρηδων : Νικολάου Κατσούλη (Κουφιανός), από τον Κουφό Χανιών και Αντώνη Παπαδάκη (Καρεκλάς), από τα Περβόλια Ρεθύμνου. Δυο λυράρηδες γεννημένοι στα τέλη του 19ου αιώνα, με διαφορετικό μουσικό χρώμα και επιρροές.

Με το σύνολο αυτό θέσαμε το ερώτημα αν το έργο τους μας συγκινεί ακόμα. Αν μπορούμε να παίξουμε αυτά τα κομμάτια και να τα νοιώσουμε στοιχεία μιας πολιτισμικής συνέχειας, αν μπορούμε να τα αλλάξουμε, να τα ενορχηστρώσουμε και να τα διασκευάσουμε.

Πού είναι τα όρια της παρέμβασης μας; Και πώς αναπαράγουμε μια μουσική που την ανασύρουμε μέσα από τις ηχογραφήσεις και όχι μέσα από μια βιωματική συνέχεια;

Το σίγουρο είναι ότι το υλικό αυτών των δυο μουσικών με ένα τρόπο «Ιδιόρρυθμο», είχε την δύναμη να κρατήσει ζωντανή μια μουσική ομάδα που συναντιόταν ανελλιπώς για έναν χειμώνα στις Μαργαρίτες.

Σας καλούμε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στην πλατεία της κατωχωριάς να παρακολουθήσετε τo μουσικό μας συμπέρασμα.

Ευχαριστούμε τον Φάνη Καρούζο για την φιλική του συμμετοχή στο πρώτο μέρος του προγράμματος, όπου θα ακουστούν κομμάτια με το σαντούρι του.

Συντελεστές:
Διεύθυνση, έρευνα, ενορχήστρωση: Αντώνης Λεοντίδης.
Επιμέλεια Κρουστών: Χάρης Μπάκας.
Λύρες: Γιωργία Ανδρουλάκη, Κωνσταντίνος Σφακιανάκης, Νίκος Νικολιδάκης
Βιολιά: Κωνσταντίνα Σκιαδαρέση, Laura Freire Dominguez.
Τσέλο: Sol Ligertwood.
Πνευστά: Ηρώ Δασκαλάκη, Κατερίνα Στρέλε.
Ακορντεόν: Ιουλία Σκούφια.
Λαγούτα: Bernardo Isola, Κωστής Γαλλιός, Antre Holzapfel, Γιάννης Λεβεντάκης, Λεωνίδας Μαγαράκης, Γιώργος Μπούμπουκας.
Μαντολίνα: Αιθέρας Παπαδαντωνάκης, Κωστής Δουλγεράκης.
Κρουστά: Δέσποινα Αναστασοπούλου, Ειρηάννα Γανικά, Στελίνα Παυλή, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Μαρία Κεφαλουδάκη.
Τραγούδι: Δέσποινα Αναστασοπούλου, Ειρηάννα Γανικά, Στελίνα Παυλή, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Κωστής Γαλλιός, Νίκος Νικολιδάκης Ιουλία Σκούφια, Ηρώ Δασκαλάκη, Κατερίνα Στρέλε, Κωνσταντίνα Σκιαδαρέση, Laura Freire Dominguez.

Αντώνης Λεοντίδης