ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Το κατώφλι της μνήμης» στις Μαργαρίτες

Στις 9 Σεπτεμβρίου, 9 το βράδυ, στην Πλατεία της Κατωχωριάς στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου
H Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών, σας παρουσιάζει το δεύτερο ντοκιμαντέρ της, με τίτλο «Το κατώφλι της μνήμης».

Στη δουλειά αυτή παρουσιάζεται ένα μέρος του υλικού των καταγραφών, που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται από την Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων. H θεματολογία αφορά το σπίτι, την οργάνωση των κατοικιών στο χωριό , τη σχέση των κατοίκων με τον περιβάλλοντα χώρο και την άσκηση των τεχνών, από το τέλος του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Η πλοκή του ντοκιμαντερ περιλαμβάνει κάποιες από τις ιστορίες των ανθρώπων, των σπιτιών και ορισμένων τοποθεσιών του χωριού, τους θρύλους αλλά και τα ιστορικά γεγονότα που τα σημαδεύουν.

Με σημείο εκκίνησης και αναφοράς τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων και τη μνήμη του χώρου, στόχος είναι να αναδειχθεί η διαφορετική οργάνωση του οικισμένου χώρου, η ενεργή και λειτουργική σχέση με τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο, η καθημερινή ζωή μέσα σε αυτά τα σπίτια, τις πλατείες, τα καφενεία, τα εργαστήρια, τα βουνά, τα χωράφια, τα φαράγγια…

Το ντοκιμαντέρ: «Το κατώφλι της μνήμης», όπως και το προηγούμενο: «Πιο δύσκολα χρόνια-πιο ευτυχισμένα χρόνια», έχουν δημιουργηθεί για να επικοινωνήσουν την ανάγκη και τη σημασία της καταγραφής για επιστημονικούς λόγους, αλλά κυρίως ως μια βαθειά ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας και του κάθε ενός προσώπου ξεχωριστά, για τη συγκρότηση της ιστορικής και πολιτισμικής του ταυτότητας και της ίδιας της ψυχοσύνθεσής του.

Ας συναντηθούμε λοιπόν πάλι φέτος στις Μαργαρίτες, στην Πλατεία της Κατωχωριάς, «Στο κατώφλι της μνήμης», για να ξεκινήσουμε από εκεί μια αναζήτηση για ό,τι αποτελούσε «το σπίτι μας» λίγες γενιές πριν.

Η προβολή τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου και είναι μέρος των εκδηλώσεων ΤΑΛΛΑΙΑ 2019 του Δήμου Μυλοποτάμου.