ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ της Μαρίας Μαυρικάκη στα Χανιά

Η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη επιστρέφει στα Χανιά, στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου.

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022, για μία ώρα 20.00- 21.00, στο ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙ στο Παλιό Λιμάνι, η ιατρός-ψυχογλωσσολόγος και ποιήτρια ΜΑΙΡΗ ΣΑΒΒΑΚΗ θα παρουσιάσει το βιβλίο της Μαρίας Μαυρικάκη “ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, μια ιστορίας ζωής δίπλα στην εξάρτηση”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εξαρτάται
Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση

Συγγραφέας: Μαρία Μαυρικάκη

«Δεν ήμασταν παιδιά εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα, γόνοι διαλυμένης οικογένειας, ούτε τίποτα πλουσιόπαιδα, που από την ευμάρεια οδηγούνται στην πλήξη και στους πειραματισμούς με τα διάφορα. Κοντολογίς, δεν ανταποκρινόμασταν σε κανένα από τα στερεότυπα που περιγράφονται ως οικογενειακό περιβάλλον των εξαρτημένων. Αργότερα κατάλαβα πως αυτό που σου (μας) συνέβη μπορεί να συμβεί στον καθένα. Συνηθισμένοι άνθρωποι οι γονείς μας, της ομάδας των ταπεινών που ζουν ανάμεσά μας και δεν βλάπτουν, ούτε ενοχλούν, βοηθούν μάλιστα όπου μπορούν. Τα παιδικά μας χρόνια χορτάτα από παιχνίδι στους χωματόδρομους της γειτονιάς, μύριζαν βερίκοκο και σύκο. Σχολείο στον Άγιο Ιερόθεο, στα εμβληματικά 60ς εσύ, εγώ στα 70ς, «της μεταπολίτευσης καημένη γενιά». Από τότε ξεχώριζες. Είχες το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ήσουν ο διαφορετικός, που σε παίρναμε στο κατόπι να δούμε πού το πας.

Πώς πορεύεσαι στη ζωή όταν έχεις στην οικογένειά σου ή στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες; Επτά διαφορετικές φωνές αφηγούνται τα συναισθήματα που τους προκαλεί ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος, ο σύντροφος, ο εραστής, που εξαρτάται, καθώς και τη ζωή μαζί του. Ηχεί όμως και η δική του φωνή, κοφτερή, χωρίς φτιασίδια και υπεκφυγές.

Σαράντα σύντομα κεφάλαια, ο συνεχής αγώνας για την επούλωση των τραυμάτων, κωμικοτραγικά συμβάντα με ροκ μουσική και πικρό χιούμορ, τα θεραπευτικά προγράμματα και οι υποτροπές, η μελαγχολία και οι ενοχές, η αναγκαία συγχώρεση και η τελική κάθαρση.

Η γυμνή αλήθεια της κάθε πλευράς, ενός «παλαίμαχου χρήστη», των συγγενών και των φίλων του, σε ένα πλαίσιο συνεξάρτησης, όπου αναδύεται το ανικανοποίητο, το ακόρεστο της ψυχικής έλλειψης».

Η Μαρία Μαυρικάκη γεννήθηκε το 1964 στο Περιστέρι. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, με εξειδίκευση στην αγροτική οικονομία. Έχει εργαστεί στον τομέα προστασίας περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρηματοοικονομικά και στη διοίκηση μονάδων υγείας. Μέρος της δράσης της αφορά προγράμματα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης που προάγουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Χρονογραφήματα και επιφυλλίδες της δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό δέκατα, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες Athens Voice, Bookpress, Atlantea.news, και στο προσωπικό της ιστολόγιο exartatai.blogspot.com. Το 2019 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Περαστικά (εκδόσεις Αίολος). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη, Εξήντα χρόνια τρύγος (2020).
Ηλεκτρονική διεύθυνση: mmavrikaki@gmail.com