ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χαράλαμπου Αγγελάκη, «Της σκέψης οι σταλαγματιές»

Σε μια συγκινητική βραδιά, παρουσιάστηκε στις 22 Αυγούστου 2018, η πρώτη συγγραφική δουλειά του Χαράλαμπου Β. Αγγελάκη «της σκέψης οι σταλαγματιές» στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Μέρωνα Αμαρίου, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το βιβλίο αποτελεί συλλογή από μαντινάδες, στίχους, ποιήματα, ριζίτικα, το θεατρικό ευθυμογράφημα «Οι καταχανάδες» και αποσπάσματα από σατιρικές ρίμες των αποκριάτικων δρώμενων του Μέρωνα τα οποία έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κ. Άρης Κουτάκης Συγγραφέας-Κοινωνιολόγος, Πολιτικός επιστήμονας, ο κ. Γιωργος Λιουδάκης Φοροτεχνικός, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέρωνα και τέως Πρόεδρος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την επιμέλεια και την παρουσίαση είχε η στιχουργός Ειρήνη Χασουράκη.
Ο κος Κουτάκης μίλησε για την σύνδεση της γραφής του δημιουργού με τον τόπο καταγωγής του, την ιστορία, την παράδοση, τους θρύλους και την μυθολογία του τόπου εκστασιάζοντας το κοινό, ενώ πραγματοποίησε και τεχνική ανάλυση του γραπτού λόγου του παρουσιάζοντας σημεία τα οποία αποτελούν συγγραφικούς θησαυρούς. Παράλληλα απήγγειλε και κομμάτια επιλεγμένα από τον ίδιο, που υποσημείωναν την αξία της παρουσιαζόμενης δουλειάς.

Ο κος Λιουδάκης έδωσε το στίγμα της σατιρικής ρίμας και των αποκριάτικων δρώμενων του Μέρωνα συνδέοντας το συγγραφικό παρελθόν του χωρίου με το σήμερα, τους ριμαδόρους και τους γλεντιστές σημειώνοντας την λαογραφική αξία της καταγραφής του συγγραφέα. Ακούστηκαν σατιρικές ρίμες και αποσπάσματα δημιουργιών παλιότερων ριμαδόρων αλλά και από το βιβλίο οι οποίες ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Η κα Χασουράκη παράλληλα με την ντυμένη με συναισθήματα παρουσίαση απήγγειλε επιλεγμένους στίχους και ποιήματα από το βιβλίο ταξιδεύοντας το κοινό.

Ο συγγραφέας έντονα φορτισμένος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συντελεστές, στην ομιλία του ανέλυσε τους σκοπούς της συγγραφικής του προσπάθειας, τους στόχους, τους λόγους της παρουσίασης στο Μέρωνα και το όραμα του για την συγγραφική του συνέχεια.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλέξανδρος Σημαντήρης, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η εκδήλωση.

Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά, εκτελώντας μελοποιημένους στίχους και μουσικές συνθέσεις του συγγραφέα σε μιας πανδαισίας ηχοχρωμάτων βραδιά, οι ταλαντούχοι μουσικοί Τζανής Τζανιδάκης Λύρα Τραγούδι, Κωστής Βεργιανάκης Λύρα τραγούδι, Βασίλης Παπαδάκης Λαγούτο, Σπύρος Παπαδάκης Κιθάρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την πατροπαράδοτη Αμαριώτικη φιλοξενία των Μερωνιανών και με όμορφη παρέα που διήρκησε έως τα ξημερώματα.