ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πάσχα με πατροπαράδοτα έθιμα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη και το Δήμο Ρεθύμνου – Γραφείο Τουρισμού – Πολιτισμού, σας προσκαλούν για να γιορτάσουμε μαζί και εφέτος, τα μοναδικά πατροπαράδοτα έθιμα του Πάσχα.

Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου

Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής

Οι ενορίτες – κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους. Κάθε “Λαμπάδα” μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι “λαμπάδες” προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατανυκτική που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, όσους παρευρεθούν. Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να το τοποθετήσει χρονικά.

Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Την Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.

Μάλιστα, η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που χαρακτηρίζει την Κρητική Διατροφή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι Κρητικοί ακολουθούσαν τις νηστείες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις μέρες μας η τήρηση της νηστείας πέρα από τη συμβολή στην καλύτερη υγεία είναι  σημαντική, ως πολιτισμικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, το Δήμο Ρεθύμνου – Γραφείο Τουρισμού – Πολιτισμού και εφέτος θα προσφέρουν, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής (περί τις 22:30), νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

 «Κυριακή στο χωριό» της ΕΡΤ3 για πρώτη φορά στη Κρήτη

Η εκπομπή “Κυριακή στο χωριό” της ΕΡΤ3, που αριθμεί τις 400 και πλέον εκπομπές από το 2005, θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το νησί της Κρήτης και θα πραγματοποιήσει εκπομπή αφιερωμένη στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, την Πέμπτη 2 Μαΐου, από το τις 9:30 το πρωί, με ανοικτό κάλεσμα.

Θα τραγουδήσει και θα μας διασκεδάζει το συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη, συντροφιά με τους Ριζίτες και τα χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. Γυναίκες του χωριού θα συμμετέχουν, παρουσιάζοντας 20 και πλέον μαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά, αναδεικνύοντας την Κρητική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ρεθύμνης.

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Εορτασμός των Αγίων Πέντε Παρθένων

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Εορτασμό των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων, Μάρθας, Μαριάμνης, Μαρίας, Ενναθάς και Θέκλης, το Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 4η Μαίου. Πρόκειται για παλαιό σπηλαιώδη Ναό που βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητας, αφού περιβάλλεται από απομεινάρια ταφικών μνημείων της ρωμαϊκής εποχής, που χρονολογούνται από τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Βοσκοί από την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώνουν από νωρίς το πρωί τα κοπάδια τους για να τα ευλογήσουν οι ιερείς. Τα ζώα αρμέγονται και μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, το γάλα μαζί με αλλά τυροκομικά και φιλέματα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους.

Η πρόσβαση στο ναό των Αγίων Πέντε Παρθένων πραγματοποιείται μόνο με τα πόδια, από το αρχαίο πέτρινο καλντερίμι, που ξεκινάει από το δρόμο Αργυρούπολη – Κάτω Πόρος.