ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ

Περί… κτηρίου, Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας!

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για το κτήριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική – Ωδείο του Δήμου Ρεθύμνης θα ήθελα να ενημερώσω και παράλληλα να προ(σ)καλέσω τους Διοικητικούς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες να προβληματιστούν, αλλά κυρίως να αποφασίσουν με γνώμονα τις καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες που οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες (κάτι που είμαι σίγουρος ότι πρεσβεύουν), τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Ρεθύμνης.

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι πολιτικός μηχανικός για να διαπιστώσεις ότι τα πρώτα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά σε μία κατασκευή είναι η εμφάνιση των κακοτεχνιών – ρωγμών στο κτήριο. Όμως, ο αποκλειστικά αρμόδιος που , λόγω της εξειδικευμένης και επιστημονικής επάρκειας – παιδείας που διαθέτει, θα αποφασίσει αν η αποκατάσταση και μόνο είναι αρκετή, ή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για να γίνει και η κατάλληλη ενίσχυση, είναι αναμφίβολα ο πολιτικός μηχανικός, έπειτα φυσικά από απόφαση-πρόσκληση των πολιτικά και υπηρεσιακά προϊσταμένων του.

Θα τονίσω για ακόμα μια φορά ότι σήμερα για να μπορέσουμε να επισκευάσουμε σωστά και συνεπώς να σώσουμε και να ενισχύσουμε τις κτηριακές υποδομές χρειάζεται πρωτίστως να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επιστημονικό συνεργάτη. Αυτός ξέρει. Κάτι που ως Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτισμού & Μουσικής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης έπραξα, ενημερώνοντας τον προηγούμενο Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γ. Τσιομπίκα, τον τωρινό Πρόεδρο κ. Γ. Μοτάκη, έναν από τους Αρχιτέκτονες του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά πρωτίστως, το Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκη.

Όλα αυτά έπειτα από, τις διαπιστώσεις μου και των συναδέλφων που εργαζόμαστε στο κτήριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική & το Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνου επί της Λ. Κουντουριώτη 115 και εκπαιδεύονται πάνω από 180 μαθητές της πόλης μας. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδος του κτηρίου μπορεί κάποιος να διακρίνει και να διαπιστώσει τις κακοτεχνίες και καθώς ανεβαίνοντας στο πρώτο όροφο, η υγρασία και η άναρχη δόμηση των αιθουσών είναι έκδηλα και ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Σε παρελθόντα χρόνο είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις με διάφορα μονωτικά υλικά που αντί να βοηθήσουν στη στεγάνωση της τοιχοποιίας – οροφής ταράτσα , ουσιαστικά μετέφεραν την ανερχομένη υγρασία σε υψηλότερη στάθμη.

Το έργο ανακατασκευής που προτείνω με τίτλο: «Αναπαλαίωση κτιρίου Πολιτιστικής κληρονομιάς Δημοτικής Φιλαρμονικής – Ωδείου – Χορωδίας» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα ουσιαστικής αλλά και συμβολικής σημασίας, όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη. Κι αυτό δεν το λέω τυχαία.

Σήμερα, που η χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για επιστροφή στις ρίζες μας, στον πολιτισμό, στη συνειδητοποίηση του ιστορικού μας παρελθόντος και της εθνικής μας ταυτότητας, στη μετάδοση της παράδοσής μας στις επόμενες γενιές.

filarmoniki-01

Οφείλουμε να επενδύσουμε επιτέλους στην ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου, μέσα από τους δικούς μας φορείς με παραγωγή Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας, κάτι που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τόσο με το τακτικό όσο και με το έκτατο προσωπικό του φορέα μας και να κάνουμε πράξη τη σύζευξη Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας στη πόλη μας. Ο πολιτισμός μας, μαζί με τη Παιδεία, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είναι ανεκτίμητο «εργαλείο» για την Πολιτιστική μας ταυτότητα, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλήνιο.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν θα πρέπει να καθρεφτίζεται μόνο σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία ή μνημεία, αλλά και σε μεμονωμένα Δημοτικά Κτήρια. Εν κατακλείδι, θα θέλαμε όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε σε θέματα παιδείας και πολιτισμού στο συγκεκριμένο κτήριο, να νοιώσουμε ότι είναι δίπλα μας όλοι οι υπεύθυνοι (διοικητικοί – υπηρεσιακοί παράγοντες), έτσι που καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου και στη μετέπειτα πορεία του να το χαιρόμαστε και να το καμαρώνουμε όλοι μαζί…

Τέλος, επειδή είμαι σίγουρος ότι το Προσωπικό των Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης γνωρίζουν καλύτερα από εμένα, αλλά κυρίως μπορούν, θα παρακαλούσα εκ μέρους όλων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο κτήριο.

Με εκτίμηση στους θεσμικούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου
Πολιτισμού και Μουσικής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης
Αντώνιος Μαυράκης