ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιήγηση στον μνημειακό, χλωριδικό και πανιδικό πλούτο των τειχών της Φορτέτζας

Περιήγηση στον μνημειακό, χλωριδικό και πανιδικό πλούτο των τειχών της Φορτέτζας

Προμαχώνες και κανονιοθυρίδες, κολισαύρες και πετρομαρουλίδες: Περιήγηση στον μνημειακό, χλωριδικό και πανιδικό πλούτο των τειχών της Φορτέτζας του Ρεθύμνου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ημέρες Ρεθύμνου ’16”.

Συντελεστής: Στρατιδάκης Χάρης, συγγραφέας και σχολικός σύμβουλος.

[Η ξενάγηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Μαΐου – και ακυρώθηκε λόγω άστατων καιρικών συνθηκών – μεταφέρεται την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος]

Ξεκίνησε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, όταν μια ρεθεμνιώτικη εφημερίδα ανήγγειλε ότι ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης διοργανώνει ξεναγήσεις στον χλωριδικό πλούτο των τειχών της Φορτέτζας.

Την Κυριακή καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μερικές φορές η φαντασία είναι κατώτερη της πραγματικότητας, απολαμβάνοντας όχι μόνο τον πλούτο αυτό αλλά και τον πανιδικό που τον συνοδεύει
και, βεβαίως, τον μνημειακό. Θα γνωρίσουμε τους πέντε προμαχώνες του φρουρίου, τις τρεις αιχμές του, τα μεσοπύργια διαστήματα και τις τρεις του πύλες. Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε μια εικοσάδα φυτών, από τα οποία ένα τουλάχιστον ενδημικό της Κρήτης, και, αν είμαστε τυχεροί, αρκετά ζωάκια (πουλιά, σαύρες, σαλιγκάρια, σκαθάρια κ.ά.

Χώρος εκκίνησης: Κεντρική πύλη Φορτέτζας
Ώρα εκκίνησης: 19:00.

[Και σε όσους και όσες προσέλθουν πριν την ώρα τους, οι διοργανωτές της ξενάγησης προτίθενται να προσφέρουν δύο μικρές επιβραβεύσεις:

  • Μια μικρή έκθεση βιβλίου, με τα καλύτερα από τα βιβλία που κυκλοφορούν και έχουν ως θέμα τους την χλωρίδα της Κρήτης
  • Ένα σύντομο εργαστήριο παρασκευής τουρσιού από κάπαρες και κρίταμα των τειχών της Φορτέτζας.]

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τελούν υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Σύλλογος ξενοδόχων, Λύκειο Ελληνίδων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Greece