ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena International Olive Oil Competition”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», στη Σητεία.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παγκοσμίου φήμης κριτές αξιολόγησαν περισσότερα από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα και εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Απριλίου με την επίσημη τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Καζαμίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Αρχών, του αγροτικού τομέα, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. 

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης αφού καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και δήλωσε « Η φιλοξενία του διαγωνισμού έρχεται να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της Σητείας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, τον ταυτόσημο με την ελιά πολιτισμό της και το πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ελληνικό ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης ».

Ακολούθησε έκθεση ελαιολάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου όπου οι παραγωγοί/τυποποιητές  του Λασιθίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ελαιόλαδα τους στους επισκέπτες και στους κριτές του διαγωνισμού.

Οι κριτές ακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο είχε την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη με επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ακολούθησε σεμινάριο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ελαιώνα της περιοχής, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι του Δήμου Σητείας αναχώρησαν για τη Ζάκρο, όπου επισκέφτηκαν το ελαιουργείο της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο και τέλος ξεναγήθηκαν στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Την Πέμπτη το πρόγραμμα των κριτών και των δημοσιογράφων περιελάμβανε επίσκεψη στην Μονή Τοπλού, μοναστηριακό γεύμα στην τραπεζαρία της Μονής και επίσκεψη στο εξωτικής ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι.

Την Παρασκευή οι κριτές, οι φιλοξενούμενοι και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού ξεναγήθηκαν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία απόλαυσαν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος.

Την Παρασκευή το μεσημέρι οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον διακεκριμένο Σεφ Γ. Μπαξεβάνη και τον Στρ. Πατσάκη (Hotel Manager) για το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα για την οικονομία ενός τόπου.

Το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής προσφέρανε τοπικά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο, στους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι κριτές και οι ντόπιοι γίνανε μια παρέα και γλεντήσανε μέχρι το πρωί!

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής.  

«Η συγκλονιστική αυτή εμπειρία» όπως τη χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό ολοκληρώθηκε και τώρα αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα, ελπίζοντας τα ελαιόλαδα του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα να κερδίσουν πολλές διακρίσεις και βραβεία.