ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιοδεία από κλιμάκιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ στο Πάνορμο

Περιοδεία, πραγματοποιήθηκε στο Πάνορμο Ρεθύμνου χτές 17/8/21, από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της ΕΠ Κρήτης, στις τουριστικές περιοχές.

Η περιοδεία έγινε με αφορμή την ένταση της βίας και των δολοφονιών γυναικών. Το ΚΚΕ εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Χρειάζεται όμως, να μας προβληματίσουν βαθύτερα οι αιτίες αυτών των φαινομένων. Είναι τυχαία περιστατικά ή η ρίζα τους βρίσκεται στην ανισότιμη θέση της γυναίκας σήμερα; Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πρώτες στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με χαμηλότερους μισθούς, μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ευθύνη για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και όλα αυτά με το περιτύλιγμα της ψεύτικης «ισότητας των δύο  φύλων», που εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.

Σε αυτά τα πλαίσια, μια γυναίκα, δύσκολα σηκώνει κεφάλι, αντιπαλεύει την βία ή απεγκλωβίζεται από ένα άσχημο γάμο ή σχέση , καθώς εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να ανατραπούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που γεννούν και αναπαράγουν την ανισότιμη θέση της γυναίκας σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, καλλιεργώντας το έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνονται τα φαινόμενα βίας, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Για να ξεριζωθεί η πρωταρχική μορφή βίας , η ταξική εκμετάλλευση. Μόνο σε μία κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μπορεί να λυθεί η ανισοτιμία των γυναικών.

 Το κλιμάκιο του Κόμματος, συνομίλησε με μικρομαγαζάτορες και εργαζόμενους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την φετινή δύσκολη σεζόν. Παρά την αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών, μεγάλη ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες εβδομάδες, από τους επαγγελματίες της περιοχής.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν, ότι η επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη Κρήτη καλά κρατεί και η κυβέρνηση συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπισης του με τα «περιορισμένα lockdown» και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ότι δηλαδή απαιτούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και «οι ανάγκες της αγοράς» για κέρδη, αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και να αφήσει τη καραμέλα της ατομικής ευθύνης.

Αντί για την προστασία του εισοδήματος των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιδοτεί με δις τους ξενοδοχειακούς – τουριστικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες.  Την ίδια στιγμή που ο αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας πήρε 500€ ανα δύο μήνες και αυτά δανεικά!