ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιοδεία του Μανώλη Συντυχάκη σε δομές ειδικής αγωγής στην πόλη του Ρεθύμνου

Περιοδεία του Συντυχάκη Μανώλη, μέλους της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο, την Δευτέρα 21/2/2022.

Ο κομμουνιστής βουλευτής συνοδευόμενος από κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αγγελογιαννάκη Βαγγέλη, Γραμματέα της ΤΕ, το Νίκο Μανουσάκη μέλος της ΕΠ και Περιφερειακό Σύμβουλο, τον Μανούσο Μανουσογιάννη, δημοτικό σύμβουλο και μέλος του Γραφείου της ΤΕ, την και Καμπουρούδη Μαριάννα μέλος του Γραφείου της ΤΕ, επισκέφτηκε δομές ειδικής αγωγής στην πόλη του Ρεθύμνου.

Για άλλη μια φορά βρέθηκαν μπροστά στο κεντρικό και πολύ οξυμένο κτιριακό πρόβλημα αφού οι δομές ειδικής αγωγής είτε στεγάζονται ακόμη σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα για το σκοπό αυτό κτήρια (ΕΝΕΓΥΛ), είτε συστεγάζονται (ΕΕΕΕΚ – Ειδικό δημοτικό) Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται «λύσεις» που μπαλώνουν την κατάσταση αλλά το ένα μπάλωμα προστίθεται στο προηγούμενο με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι προσθήκες αιθουσών, ο χωρισμός τους στα δύο, η τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στις έτσι κι αλλιώς μικρές αυλές των σχολείων, η μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου σε επίσης προκατασκευασμένες αίθουσες στο Σταυρωμένο, οι χωρίς παράθυρα και φυσικό φωτισμό αίθουσες σε όλα σχεδόν τα ειδικά σχολεία, αποτυπώνουν την διαχρονική απαξίωση του κράτους κεντρικού και τοπικού για τις δομές αυτές και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Εκπαιδευτικοί και γονείς , με αγωνία περιμένουν την μεταστέγαση των σχολείων, (στο παλιό κτίριο του ΚΕΓΕ) , που όμως μετά από τα χρόνια που πέρασαν για την παραχώρησή του, το μπαλάκι συνεχίζει να πηγαινοέρχεται μεταξύ δήμου και υπουργείων, μεταξύ μελετών και χρηματοδότησης.

Την λειτουργία των σχολείων, συνεχίζει να ταλανίζει η έλλειψη προσωπικού, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η έλλειψη ειδικοτήτων.

Όπως επισήμαναν οι καθηγητές του ΕΝΕΕΓΥΛ φέτος δεν έχουν λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή ενώ κόπηκε ο ένας ψυχολόγος και μία θέση στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Η κ. Νατάσα Πεντοβούλου διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ από το 2017 απευθύνεται στο υπουργείο και στις κτηριακές υποδομές για τον εξοπλισμό του σχολείου με αναγκαίο εξοπλισμό, χωρίς να έχει καμιά απάντηση. Ενώ ο κ. Β. Πετσαγκουράκης πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΝΕΕΓΥΛ έκφρασε την διαμαρτυρία των γονέων για την άρνηση θεσμοθέτησης και 3ης ειδικότητας για να μπορούν να επιλέξουν τα παιδιά.

Ο Μ. Συντυχάκης, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τις προσπάθειες του ΚΚΕ μέσα στην Βουλη, στον Δήμο και τη Περιφέρεια για να βρεθούν λύσεις. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μία σειρά από Ερωτήσεις για αυτά τα θέματα, με δύο από αυτές να έχουν μείνει αναπάντητες από το Υπουργείο. Ανέδειξε, επίσης, και ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από κανένα «σωτήρα» αλλά να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν σύγχρονες υποδομές και πλήρη στελέχωση των σχολείων. Το ΚΚΕ σε αυτή τους την προσπάθεια θα είναι συνεχώς δίπλα τους.