ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιοδεία του Μανόλη Συντυχάκη στο Ρέθυμνο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με τον βουλευτή του κόμματος Μανόλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του κόμματος, τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Μανουσάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου Μ. Μανουσογιάννη , πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στην πόλη του Ρεθύμνου, με  επίκεντρο τα σοβαρά  προβλήματα σχολικής στέγης των ειδικών σχολείων της πόλης, για τα οποία είχε προγραμματιστεί την επόμενη μέρα συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, και της εγκατάλειψης των αθλητικών υποδομών. 

 Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ξεκίνησε από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο  Γάλλου όπου έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στους αθλητές του στίβου αλλά και σε υποψήφιους των πανελληνίων σε σχολές που εξετάζονται σε αγωνίσματα (Γυμναστικές Ακαδημίες, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές). 

  Το έργο ανακατασκευής του ταρτάν ξεκίνησε εδώ και 7 μήνες αλλά οι εργασίες έχουν διακοπεί από τον Σεπτέμβρη καθώς η χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση είχε αποσυρθεί χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση. 

 Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον νέο αντιδήμαρχο αθλητισμού κ Προβιά και τον προϊστάμενο του τμήματος κ Τσόγκα για το θέμα, τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών επιτελείων για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος καθώς και για τον σχεδιασμό του δήμου στη συνέχεια να προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Γάλλου. 

   Ο Μανόλης Συντυχάκης εξέφρασε την απορία του για την απόσυρση της χρηματοδότησης και την συμπαράστασή του σε όλους τους αθλητές και τους χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΑΚ. Δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα καταθέσει ερώτηση στη βουλή ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος.    

   Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε το ΕΕΕΕΚ. Με την συνοδεία της διευθύντριας κας Πεντοβούλου, διαπίστωσε την ασφυκτική κατάσταση, την όλο και μεγαλύτερη στενότητα χώρου, τις ανησυχητικές ρωγμές στους τοίχους, τα σημάδια υποχώρησης του εδάφους, που μάλιστα επεκτείνονται και στα γειτονικά σχολεία. 

  Το κλιμάκιο του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται το ΕΕΕΕΚ. Έχει επανειλημμένα φέρει το θέμα στη βουλή και στα τοπικά όργανα, απαιτώντας την κρατική χρηματοδότηση για την δημιουργία στο ΚΕΓΕ μιας εγκατάστασης με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές που θα στεγάσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ και στο ΕΝΕΕΓΥΛ. Εξήρε την ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό, σε πολύ αντίξοες συνθήκες για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά, που το κράτος έχει υποχρέωση να τους εξασφαλίσει όχι με διακηρύξεις αλλά με έργα τις προϋποθέσεις για να μπορούν να σταθούν με αξιοπρέπεια στην κοινωνία. Επαίνεσε το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων κλπ δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια αλλά παίρνουν πρωτοβουλίες διεκδικώντας το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους χωρίς καμιά διακοπή. 

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του κόμματος  ήταν το ΕΝΕΕΓΥΛ και η συνάντηση με την διευθύντρια κ.α Νικολαϊδου, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων.  Κι εδώ υπάρχουν σοβαρά θέματα φυσικού φωτισμού και αερισμού των τάξεων, δεν έχει γίνει συντήρηση 4 χρόνια, δεν υπάρχουν χώροι για την λειτουργία εργαστηρίων και συνακόλουθα των αναγκαίων ειδικοτήτων που θα δίνουν διέξοδο στις κλίσεις και στην αποκατάσταση των παιδιών.  Ήδη επιστρατεύονται κι εδώ οι χωρισμοί αιθουσών, οι προσθήκες, τα προκάτ .Επίσης  σοβαρό είναι το θέμα της έλλειψης προσωπικού και μάλιστα με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Αν και ειδικό το σχολείο δεν διαθέτει, όπως ειπώθηκε ούτε ψυχολόγο ούτε κοινωνικό λειτουργό. Λείπουν επίσης άλλες ειδικότητες (Αγγλικά, θεολόγος, καλλιτεχνικά κλπ). 

    Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ευχαρίστησε για την ενημέρωση και για άλλη μια φορά επανέλαβε την σταθερή και επίμονη προσπάθεια του ΚΚΕ το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και πριν απ’ όλα στα παιδιά. Σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αυτές οι ανάγκες να ικανοποιηθούν αλλά έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική που θέλει τις ανάγκες των πολλών να υποτάσσονται στην στην εμπορευματοποίηση, στην πολιτική κόστους- οφέλους, στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονιών, των σωματείων, της νεολαίας που μπορούν να επιβάλλουν κατακτήσεις να περιφρουρήσουν δικαιώματα ανοίγοντας το δρόμο σε ριζικότερες αλλαγές υπέρ των λαϊκών αναγκών. 

Την επόμενη  μέρα της περιοδείας συζητήθηκε προγραμματισμένη επίκαιρη του ΚΚΕ για το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου. Ο Μανώλης Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αρθούν εμπόδια και γραφειοκρατίες για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών υποδομών των Ειδικών Σχολείων στο Ρέθυμνο  και συνολικά στην Κρήτη.

      Στην απάντησή του , ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος προσπάθησε να καθησυχάσει τη δικαιολογημένη ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Ρέθυμνο ισχυριζόμενος ότι “ολοκληρώνεται ένα τελευταίο κομμάτι γραφειοκρατικής δουλειάς και σε λίγες μέρες θα έχουμε πολύ καλά νέα για το Ρέθυμνο”.

  Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ξανά ότι το πρόβλημα είναι οξύ και εκτεταμένο και επισήμανε πως υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υπάρχει και κίνδυνος να χαθούν προθεσμίες.