ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέτρος Στεφανάκης: “Εμείς θα είμαστε εκεί… Εσείς;”

Πέτρος ΣτεφανάκηςΤο να ασχολείται κάποιος με το τί γίνεται γύρω του, στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη που μεγάλωσε, στο νομό του, δεν είναι κάτι περίεργο. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον… Και όμως η ενασχόληση με τα κοινά σήμερα, αποπνέει δυσοσμία, θεωρείται «ύποπτη» και οι ασχολούμενοι με αυτά, βιώνουν καθημερινά την απαξίωση, προσπαθώντας να αποκρούσουν την, εκ προοιμίου, ταμπέλα του «διαπλεκόμενου».

Αν, όμως, έτσι έχει η κατάσταση (εν μέρει, όχι αδίκως αφού όλοι μας τα τελευταία χρόνια είδαμε πολλά και ακούσαμε ακόμη περισσότερα), τελικά ποιος θα ασχοληθεί με το σήμερα και το αύριο; Αυτοί που πραγματικά ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, αλλά και αυτοί που θα σπεύσουν να ενταχθούν σε αυτή με την πρώτη ευκαιρία;

… Και εμείς οι υπόλοιποι τι κάνουμε; Μένουμε στην άκρη παρακολουθώντας απαθείς τις εξελίξεις, στο όνομα της όποιας επαγγελματικής ή άλλης σταδιοδρομίας; Μήπως μένουμε απαθείς υπακούοντας στην φωνή της όποιας συντηρητικής λογικής επιτάσσει να αφήσουμε κάποιον άλλο να τραβήξει μπροστά στα δύσκολα; Τότε δεν είμαστε παρά απλά συνυπεύθυνοι και οφείλουμε τουλάχιστον να σιωπούμε ως ένδειξη ενοχής, αντί να σχολιάζουμε -και να κατακρίνουμε- εκ του ασφαλούς.

Υπάρχει όμως και ο δρόμος της ενεργού συμμετοχής, δρόμος τον οποίο οφείλουμε να περπατήσουμε, εμείς, οι νεότεροι. Δεν μπορούμε να ζητάμε αλλαγές, ανατροπές και υπερβάσεις, όταν δεν είμαστε εκεί! Εκτιμώ ιδιαίτερα την πείρα, τη γνώμη, τη συσσωρευμένη σοφία των παλαιοτέρων, όμως στο… «λεωφορείο» της πολιτικής, οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που πρέπει να σηκωθούν και να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στους νεότερους.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά στο Ρέθυμνο, αποτελεί προσωπική ανάγκη και υποχρέωση. Η μέχρι σήμερα συμμετοχή μου, η εμπειρία μου σε ποικίλους τομείς δραστηριότητας, αλλά και η επαγγελματική μου διαδρομή, αποτέλεσε την απαρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού με προορισμό να φτιάξουμε μια όμορφη, ανθρώπινη πόλη, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, να αγαπήσουμε το Ρέθυμνο και να εμφυσήσουμε την αγάπη μας αυτή σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη του.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, πιθανώς την χειρότερη μέχρι σήμερα, κανείς νέος δεν περισσεύει. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες. Να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που εφήμερα μας χωρίζουν και να δούμε κατάματα την αλήθεια. Κανείς δεν θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη αν εμείς οι ίδιοι δεν το επιδιώξουμε, δεν το απαιτήσουμε, δεν προσπαθήσουμε για αυτό.

Η σύνδεση κάθε προσπάθειας ενός νέου ανθρώπου – προσώπου, με τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχει μεν αρχικά ενδιαφέρον, παραμένει όμως κενό γράμμα για τον ίδιο και για τους κατοίκους του Ρεθύμνου και των χωριών του, οι οποίοι ζουν καθημερινά την εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Τα κομματικά ψευτοδιλήμματα, δεν πρόκειται να βελτιώσουν την δική μας καθημερινότητά. Η αναζήτηση εδράζεται στην συνεχιζόμενη επεξεργασία των θέσεών μας από τον ύψιστο θεσμό του Δήμου: τον κάθε δημότη χωριστά. Σε αυτόν απευθυνόμαστε, σε αυτόν είμαστε υπόλογοι, αυτόν ζητούμε συμμέτοχο στην προσπάθειά μας.

Θα είναι λάθος, όσο οι εκλογές πλησιάζουν, πολλοί να στρέφουν την πολεμική τους σε αθέμιτα μέσα, σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, σε αοριστολογίες… Θα το αντέξουμε. Δεν μας κάνει εντύπωση… Επιθέσεις επί μηδαμινής σημασίας προσωπικών ζητημάτων, επί θεωριών που άλλοι θεωρούν ότι υπάρχουν. Θα απαντάμε με χαμόγελο. Οι νέοι διεκδικούμε μια επανεκκίνηση ακόμα και στην αλλαγή της συμπεριφοράς στην πολιτική αντιπαράθεση. Οι ατυχείς χαρακτηρισμοί περί απειρίας των νέων ανθρώπων, από όπου κι αν προέρχονται, αποτελούν εξαιρετική διαφήμιση για εμάς.

Το αύριο, ανήκει σε ισχυρές ομάδες νέων ανθρώπων που μπορούν και θέλουν, που έχουν άποψη, φρέσκιες ιδέες, γνώση τεχνολογίας, εμπειρία νέων μεθόδων προιοντικής προώθησης, όρεξη, ανιδιοτέλεια, γνώση και τόλμη, που προσβλέπουν σε μία τοπική αυτοδιοίκηση που σέβεται την πόλη και τον πολίτη, που μπορεί να οραματιστεί και να εφαρμόσει, που μπορεί να φτάσει ψηλά, μένοντας πάντα προσγειωμένη, έχοντας μάτια και αυτιά ανοιχτά. Σε νέους, οι οποίοι είναι πάντα προετοιμασμένοι να προσφέρουν χρόνο, ενέργεια, εμπειρία, επικοινωνιακές ικανότητες, καλό πνεύμα συνεργασίας, αποδοτική εργασία σε ομαδικό περιβάλλον, τα οποία εγγυώνται και εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία της ομάδας και την αποτελεσματική ολοκλήρωση στόχων.

Στην προσπάθεια αυτή να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, αλλά και τη ζωή των παιδιών μας, σας θέλουμε δίπλα μας! Δίπλα μας όχι σε έναν διαγωνισμό, ειδικά πρόχειρο, όπως κάποιοι τον αντιλαμβάνονται. Το «Ρέθυμνο Αξίζει» ακόμα περισσότερα…

Εμείς θα είμαστε εκεί. Εσείς;

Πέτρος Ευαγγέλου Στεφανάκης
Δικηγόρος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου,
με τον συνδυασμό «Ρέθυμνο Αξίζεις» του Θοδωρή Νίνου.