Ποιοι χρωστάνε τα 15 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο

Σαφάρι για την είσπραξη των χρωστούμενων από τους 4.152 μεγαλοοφειλέτες ξεκινά από σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στο διαδίκτυο.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε χτες περιβόητη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου -όσων δηλαδή χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ- και παράλληλα έδωσε το πράσινο φώς για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες στους οφειλέτες. Συνολικά, στη λίστα περιλαμβάνονται 4.152 φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ και πρόκειται για τη δεύτερη λίστα που δίδεται στη δημοσιότητα μετά τη λίστα με τις επιχειρήσεις.

Αθροίζοντας τις οφειλές και από τις δύο κατηγορίες οφειλετών, το ποσό που έχει λαμβάνειν το δημόσιο φτάνει τα 42 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – σε έως και 60 δόσεις – όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών και συμβούλων και εισπρακτικών εταιρών που θα αναλάβουν περάσουν απο το “ψιλό κόσκινο” τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθεια του να μειώσει το Έλλειμμα του 2011 και του 2012, είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμους τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στη λίστα των φυσικών προσώπων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημοσιο 952 εκατομμυρια ευρώ. Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφική η είσπραξη των οφειλών τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης – πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ – με οφειλές 2,5 εκατ ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, με χρέη 1,15 εκατ ευρώ, όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος, με χρέη 14,29 εκατ ευρώ. Περιλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα των Γιωργου και Σταύρου Κοσκωτά με χρέη 2,4 εκατ ευρώ ο κάθε ένας. Επίσης, εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος για χρέη ύψου 515.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωτής του χρέους τους καθώς και οφειλέτες που έχουν κυρήξει πτώχευση.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα των μεγαλοοφειλετών αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και στο συνοδευτικό σημείωμα αναφέρεται ότι από τον κατάλογο έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Ωστόσο τα οφειλόμενα ποσά εξακολουθούν να σοκάρουν, καθώς οι 4.151 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό κράτος σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια ώρα ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή προς τους διευθυντές των εφοριών σε όλη τη χώρα με την οποία τους ζητά να καταρτήσουν νέα λίστα με ονόματα οφειλετών οι οποίοι χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ

Δείτε ολόκληρη την λίστα εδώ

πηγή