Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ολοκλήρωση της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις περικοπές δαπανών της περιόδου 2013-2016. Μεταξύ άλλων, προτείνει πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων και περικοπές σε προνόμια βουλευτών. Η μελέτη θα αποτελέσει τον κορμό των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τριμελή επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ολοκληρώνουν την επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο 2013-2016 προκειμένου να την καταθέσουν στην επόμενη κυβέρνηση.
Από τα 11,6 δισ. ευρώ των απαιτούμενων περικοπών για τη διετία 2013-2014 τα 3,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κοινωνικά προγράμματα, τα 2,1 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και τα 6,3 δισ. από κάθε είδους περικοπή δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Οι κοινωνικές και μισθολογικές δαπάνες αποτελούν τα 3/4 των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα περιληφθούν στις περικοπές. Αυτές δε οι δαπάνες είναι στο μικροσκόπιο του ΚΕΠΕ.
Μεταξύ άλλων το ΚΕΠΕ προτείνει πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων και περικοπές σε προνόμια βουλευτών.
Εκτιμά ότι από το πλαφόν στις συντάξεις θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο ποσό μπορεί να εξοικονομηθεί από λειτουργικές και άλλες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. ευρώ στην κεντρική διοίκηση.
Εάν καταργηθούν οι θέσεις συμβούλων των αιρετών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ εάν μειωθούν κατά 50% τα επιδόματα γραφείων και κατοικίας των βουλευτών και καταργηθούν οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές, το όφελος υπολογίζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το κράτος μπορεί να εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ εάν κλείσει το κανάλι της Βουλής.