ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

“Πλημμύρισε” μελωδίες η παλιά πόλη του Ρεθύμνου! [Φώτο-Βίντεο]

DSC_9686Μια ευχάριστη έκπληξη ξάφνιασε ευχάριστα τους πρώτους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό! Η Κρητική Καντάδα πλημμύρισε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τις παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης και τις μαντινάδες, ντύνοντας τα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου με τη νοσταλγία των μεγαλύτερων και τον ενθουσιασμό των νεότερων που απόλαυσαν με την καρδιά τους τη μουσική αυτή συντροφιά.

Η αρχή έγινε με κέρασμα της πολυαγαπημένης από τους κρητικούς και όχι μόνο τσικουδιά, αλλά και σε κάθε λίγα μελωδικά βήματα οι μεζέδες έδιναν και έπαιρναν από τους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης. Στα μπαλκόνια,άνθρωποι όλων των ηλικιών θαύμαζαν τους κανταδόρους και σιγοντάριζαν στη μουσική, στις μαντινάδες, ακόμη και το χορό έπιασαν απολαμβάνοντας πραγματικά και αυτό το δρώμενο της Αποκριάς του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού! Οι επισκέπτες από το εξωτερικό και η νεολαία δε σταμάτησαν στιγμή να απαθανατίζουν στιγμές από την φιλόμουση αυτή παρέα δείχνοντας την απήχηση που έχει η κρητική παράδοση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και το πως καταφέρνει να συγκινεί και να ενώνει τους ανθρώπους!

Φτάνοντας στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και έχοντας περπατήσει τους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης με καντάδα και φεγγαράδα, με ενετικά και τουρκικά μνημεία, με τη λιτή κρητική αρχιτεκτονική και την πλούσια φιλοξενία, στήθηκε ένα κρητικό γλέντι, όπου οι χορευτές περικύκλωσαν τους μουσικούς και χόρεψαν μαζί με τον κόσμο όλων των ηλικιών, εντυπωσιάζοντας με τις φιγούρες και τα ταλίμια τους!

Την εκδήλωση τίμησαν οι ομάδες παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με τους υπεύθυνους καθηγητές παραδοσιακής μουσικής: Μάνο Μανουσάκη, Σταύρο Μαραγκουδάκη, Στέφανο Χαιρέτη και Πίτερη Ηλία, αλλά και οι καλλιτέχνες Κρητικής μουσικής Στράτος Γουνάκη και Νίκος Γουνάκης, καθώς και παιδιά της πόλης μας και οι Παραδοσιακοί Μουσικοχορευτικοί Σύλλογοι Αρκάδι και Ντελίνα.

Οι εθελοντές Δότες Ζωής ήταν όπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου παρόντες και συνέχισαν με αμείωτη ροή τις εγγραφές στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, όπως και αύριο από τις 11 το πρωί στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και για όσο κρατήσει!

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016
Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων
14:00 Εκκίνηση Μεγάλης Παρέλασης από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου
Παρουσίαση: Ιλένια Ουίλιαμς & Κώστας Καυκαλάς
Μουσική παίζει ο DJ Πέτρος Κλαψινός και η DJ Ηρώ Φρυγανάκη
15:30 Τερματισμός και dj party στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα)
Μουσική παίζει ο DJ Νίκος Γωνιώτης