ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για τον μήνα Νοέμβριο 2016.

Το ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 11.393.862,88 ευρώ και αφορά 44.928 δικαιούχους του προγράμματος.

Ο Δήμος Ρεθύμνου είχε συγκαταλεχθεί ήδη στους 30 δήμους που εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα και έχουν κατατεθεί ήδη 961 αιτήσεις, ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2501.

Από τον Ιανουάριο 2017, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα εφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξη στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του (ΚΕΑ) με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκατομμύρια για το 2017) .

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του ΚΕΑ, που υπολογίζονται σε 700.000 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από 1/1/2017.

Σε 700.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών και το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο). Ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΚΕΑ μόνο αν το συνολικό εισόδημά του είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Εκτός από τη διαμονή και το εισοδηματικό κριτήριο, θα ισχύουν και τα ακόλουθα περιουσιακά κριτήρια: η φορολογητέα αξία των ακινήτων που ανήκουν σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ατομικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ. Για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από τον σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ). Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό είναι 150.000 ευρώ.

Η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα κ.ο.κ.) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1 δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα έχουν παράλληλα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, παροχή σχολικών γευμάτων για τα παιδιά, κοινωνικό τιμολόγιο σε ρεύμα και νερό. Για τα ποσά άνω των 100 ευρώ οι δικαιούχοι θα τα λαμβάνουν κατά 50% σε ρευστό και κατά 50% σε μορφή πίστωσης σε προπληρωμένη κάρτα. Για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, δηλαδή, θα δίδονται τα 200 ευρώ σε ρευστό και τα 200 θα μπαίνουν στην κάρτα.

Τα ποσά του εισοδήματος των δικαιούχων θα υπολογιστούν με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Η πλατφόρμα του ΚΕΑ θα είναι συνδεδεμένη με όλα τα πληροφοριακά συστήματα και θα είναι πολύ εύκολο να συμπληρωθεί. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσής της θα γίνεται γνωστό στον αιτούμενο αν δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. Εναλλακτικά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (keaprogram.gr).