Απόλυτη επιτυχία σημείωσαν οι τριήμερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του εορτασμού της Αγίας Κυριακής που οργάνωσε από την Παρασκευή 6 μέχρι την Κυριακή 8 Ιουλίου, στο Χώνος Μυλοποτάμου ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου «Το Χώνος» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Μυλοποτάμου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που φέτος κλείνουν δέκα χρόνια και αποτελούν πλέον θεσμό για την περιοχή του Μυλοποτάμου ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Ιουλίου με την χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου με νότες αυθεντικής Κρήτης, καλό φαγητό και ένα γνήσιο κρητικό γλέντι όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Φέτος δυο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης που η φήμη τους έχει ξεπεράσει την Κρήτη, ένωσαν το ταλέντο τους για να μας δείξουν ότι η παράδοση της Κρήτης έχει συνέχεια και έχει μέλλον.

Ανοίγοντας τις εκδηλώσεις στην ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ζωή Φλουρή τόνισε ότι «στον πολιτιστικό σύλλογο είμαστε υπερήφανοι γιατί εδώ και δέκα χρόνια κρατάμε γερά τα θεμέλια των παραδοσιακών κρητικών μας εθίμων και μεταφέρουμε την πλούσια κληρονομιά μας στις νεότερες γενιές».

«Μεταφέρουμε, συνέχισε η κ. Φλουρή, την βαθιά πίστη μας για ένα καλύτερο αύριο. Αυτές οι μνήμες, όσο παράξενο και αν ακούγεται, μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους μέσα στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα».

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 7 Ιουλίου, σε μια όμορφη λαϊκή βραδιά υποδεχθήκαμε στον προαύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου,τη Βάλλια Ειρηναίου, τον Λευτέρη Ντελή, τον Γιώργο Μποζατζίδη ενώ στο μπουζούκι τους συνόδευσε ο Στράτος Κουμπάς.

Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Χωνιανιανών Μυλοποτάμου «Το Χώνος» αποφάσισε να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τέχνη της μαγειρικής. Της κρητικής μαγειρικής. Της μαγειρικής που στο πέρασμα των χρόνων μένει αναλλοίωτη και μας διαφημίζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο οργάνωσε και τις τρείς μέρες των εκδηλώσεων σεμινάρια Κρητικής Μαγειρικής Τέχνης για μικρούς και μεγάλους που έκανε η καταξιωμένη στο είδος της Λένα Ηγουμενάκη.

Επίσης φέτος ασχοληθήκαμε με το Σαπούνι από λάδι, αλλά και το χαρούπι «τη σοκολάτα της Κρήτης» με οδηγό τη Δέσποινα Μαθιουδάκη.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώθηκε φέτος το 4ο Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού και το 2ο Σκακιστικό Φεστιβάλ το οποίο διοργανώθηκε με την συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου.

Ενώ οι αθλητικές εκδηλώσεις μας περιελάμβαναν: Αγώνες μπάσκετ και πινγκ-πονγκ, αγώνες δρόμου και Κρητικό βόλι ενώ τα παιδιά διαγωνίσθηκαν σε νεροδρομίες.

Παράλληλα έγινε ο 3ος Διασυλλογικός Ποδηλατικός αγώνας δρόμου που οργάνωσε ο ΠΟΗ ΚΑΣΤΡΟ ενώ οργανώθηκαν Φυσιολατρικές Πεζοπορίες στα μονοπάτια του Χώνου.