ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά σήμερα και αύριο

Διαφορετικό από κάθε άλλη χρονιά είναι το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μιας και το «βαθύ κόκκινο» στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σήμερα ξεκινά στις 19.00 για τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» και στις 21.00 στις υπόλοιπες, όπως κάθε άλλη καθημερινή.

Το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει, αλλά μόνο εντός δήμου και εφόσον οι πολίτες μεταβούν στα οικεία πάρκα μόνο πεζοί ή με ποδήλατο, αφού η μετακίνηση με τον κωδικό 6 στο SMS στο 13033 δεν επιτρέπεται να γίνεται με το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Τα ιχθυοπωλεία είναι ανοιχτά σήμερα το πρωί, ενώ επιπλέον, ανοιχτά θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι. Έτσι λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας, οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του οικείου Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Ποια μέτρα ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου.

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τα δεδομένα που έρχονται από το επιδημιολογικό τοπίο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σχέδια, ωστόσο, κυβέρνηση και επιστήμονες συζητούν το πλαίσιο στο οποίο θα κάνουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία πρώτη εικόνα για την πορεία του τελευταίου κύματος της πανδημίας θα έχουν οι επιστήμονες την ερχόμενη Τρίτη. Τότε αναμένεται να διαφανεί το κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στις 22 ή πιθανότατα στις 29 Μαρτίου.

Πρώτο στην λίστα είναι το λιανεμπόριο το οποίο οι επιστήμονες κρίνουν ότι με την μέθοδο του click away σε πρώτη φάση, δεν επιβαρύνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Μάλιστα για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός ή οι αγορές εντός του οικείου δήμου, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Μιλώντας για το lockdown, το Σάββατο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες -δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Όσον αφορά δε το λιανεμπόριο, η κυρία Πελώνη σημείωσε πως «προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά».