Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της IQAir, τα Χανιά και το Ρέθυμνο κατατάσσονται ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις με τον καθαρότερο αέρα!
Μαζί με το Ρέθυμνο και τα Χανιά στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται:
- η Σκύρος,
- ο Άγιος Γερμανός στην Πρέσπα,
- η Νάξος και
- η Καλαμάτα
Στην ανάλυση της IQAir που διαβάζουμε στο news247.gr εξηγείται το γιατί: έχουν μικρούς πληθυσμούς, χαμηλότερες εκπομπές από τη θέρμανση κατοικιών, ελάχιστη βιομηχανική δραστηριότητα και γεωγραφικά πλεονεκτήματα – οι παράκτιες και νησιωτικές τοποθεσίες επωφελούνται από τις θαλάσσιες αύρες που διασκορπίζουν τους ρύπους, ενώ οι αγροτικές περιοχές έχουν λιγότερες πηγές ρύπανσης.
Οι πόλεις με τον πιο επικίνδυνο αέρα -τα υψηλότερα ποσοστά PM2.5- είναι
- η Θεσσαλονίκη (τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ετήσιους μέσους όρους PM2,5 περίπου 23,3 μg/m³, με μηνιαίες κορυφές που ξεπερνούν τα 35 μg/m³ κατά τους ψυχρότερους μήνες, όταν τα επίπεδα αυξάνονται λόγω της θέρμανσης των κατοικιών -βλ. κυρίως ξυλόσομπες και τζάκια).
- η Αθήνα (τα επίπεδα επιδεινώνονται από γεωγραφικούς παράγοντες, όπως τα γύρω βουνά, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τους ρύπους και περιστασιακά επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα).
- η Πάτρα (παρουσιάζει υψηλά επίπεδα PM2,5 λόγω της κυκλοφορίας, των εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, με τη χειμερινή θέρμανση και τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες να επιδεινώνουν την κατάσταση).
- ο Βόλος (επηρεάζεται από βιομηχανικές και λιμενικές δραστηριότητες και την αστική κίνηση).
- τα Ιωάννινα (τα επίπεδα αυξάνονται το χειμώνα λόγω της καύσης βιομάζας -βλ. ξύλο. Η τοποθεσία των Ιωαννίνων σε κοιλάδα μπορεί να παγιδεύσει ρύπους, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα κατά τη διάρκεια στάσιμων καιρικών συνθηκών) και
- η Ξάνθη (όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα επίπεδα αυξάνονται τους ψυχρότερους μήνες λόγω θέρμανσης με τη χρήση βιομάζας).
Την ώρα που πολλές περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, η Κρήτη παραμένει ένα από τα πιο καθαρά και υγιεινά μέρη για να ζει κανείς!