ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πολάκης: Βουλευτής της ΝΔ ζήτησε 4,2 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο!

Σε μία σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο Παύλος Πολάκης καθώς αναφέρει ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαραβέγιας ζήτησε πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ για επιχείρηση του μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Ο Παύλος Πολάκης τονίζει ότι ανακύπτουν τρία θέματα:

«- Νομικό, καθώς πρόκειται για έμμεση παραβίαση της διάταξης του Συντάγματος.
– Πολιτικό και ηθικό, καθώς βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος παίρνει “αέρα” 4,2εκ. από το δημόσιο ταμείο, ενώ οι περισσότεροι δεν βλέπουν ούτε με κιάλια τον Αναπτυξιακό.
– Τραπεζικό, καθώς του προενέκριναν δάνειο (όσο κι αν είναι) ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

«Κώστα Μαραβέγια, παραιτήσου χτες! Κυριάκο Μητσοτάκη διάγραψέ τον» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ειδικότερα, ο Παύλος Πολάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Βάσει του άρθρου 57 του Συντάγματος οι βουλευτές απαγορεύεται (με ποινή έκπτωσης από το αξίωμα) να μετέχουν σε εταιρείες, οι οποίες συνάπτουν με το Δημόσιο συμβάσεις επενδυτικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα (δηλ. που επιχορηγούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο).

Ο “άριστος” βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας, υπέβαλε φάκελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης με υπό ίδρυση εταιρεία για να χρηματοδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό για επένδυση 11εκ. στον Βόλο (Κέντρο Αποκατάστασης).

Αμέσως αφότου εγκρίθηκε οριστικά η επένδυση (10.1.2022), σύστησε στο όνομα της γυναίκας του (Μαρία Τόπα, ασφαλίστρια!) μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ.

Στο καταστατικό της σύστασης ακόμα και το email που αναγραφόταν, ήταν το δικό του (maravegiaskostas@gmail.com).

Συνολικό ποσό επιχορήγησης: 4.252.254 ευρώ!

Τα υπόλοιπα χρήματα της επένδυσης (περίπου 6.750.000) πρέπει με βάση τον αναπτυξιακό νόμο να προέρχονται είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δάνειο.

Στο πόθεν έσχες του εμφανίζει μαζί με τη γυναίκα του τραπεζικές καταθέσεις περίπου 37.000 ευρώ και οφειλές προς τράπεζες ύψους 292.000 ευρώ!

Ποια τράπεζα και με ποιον τρόπο προέγκρινε δάνειο στη συγκεκριμένη εταιρεία και σε τι ύψος; 6,5εκ.ευρώ σε εταιρεία με κεφάλαιο 5χιλ.;».

Μαραβέγιας: Διαψεύδοντας… παραδέχεται τις business!

Σε πλήρη επιβεβαίωση της καταγγελίας του Παύλου Πολάκη για τις business με τον αναπτυξιακό νόμο, προχώρησε ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στην προσπάθειά του να διαψεύσει την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενώ απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής της ΝΔ με ανάρτησή του στο Facebook, παραδέχεται ότι το 2021 «υπό σύσταση εταιρεία (μονοπρόσωπη ΙΚΕ) με διαχειρίστρια και αποκλειστική μέτοχο τη σύζυγό μου Μαρία Τόπα, υπέβαλε αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο για δυο επενδυτικά σχέδια: τη δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία. Αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν αμφότερα τα business plans, ύψους 2.600.000 ευρώ και 1.600.000 ευρώ αντίστοιχα».

Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας στη συνέχεια της ανάρτησής του, αναφέρει ότι «η εταιρεία δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, αφού ο Αναπτυξιακός Νόμος προϋποθέτει ότι για να γίνει εκταμίευση της επιχορήγησης, θα πρέπει να έχει δαπανηθεί τουλάχιστον τριπλάσιο χρηματικό ποσό. Η εταιρεία της συζύγου μου δεν παρουσίασε τις απαιτούμενες δαπάνες, άρα δεν έλαβε τη χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, εξασφαλίστηκαν οι εγκρίσεις του Αναπτυξιακού, αλλά δεν έγινε χρήση των επιχορηγήσεων».

Εν ολίγοις ο βουλευτής της ΝΔ, παραδέχεται ότι η υπό σύσταση εταιρεία της συζύγου του, μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο, μόλις, 5.000 ευρώ, κατέθεσε αίτηση στον αναπτυξιακό νόμο για δυο επενδυτικά έργα συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η χρηματοδότηση των έργων εγκρίθηκε αλλά η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μαραβέγια δεν μπόρεσε να εκταμιεύσει τα εκατομμύρια καθώς όπως παραδέχεται ο γαλάζιος βουλευτής δεν μπορούσε να διαθέσει τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση – επιβεβαίωση του βουλευτή της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, γεννά νέα ερωτήματα καθώς είναι, τουλάχιστον, περίεργο να καταθέτει μια υπό σύσταση μονοπρόσωπη ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ, αίτηση στον αναπτυξιακό για επιχορήγηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ γνωρίζοντας, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας παραδέχεται, ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει με τουλάχιστον τριπλάσιο της επιχορήγησης ποσό για να μπορέσει να κάνει την εκταμίευση.

Ερωτήματα γεννά και η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το νέο επιχειρηματικό της εγχείρημα βρίσκεται ακόμη επί χάρτου».

Αλήθεια, εγχειρήματα «επί χάρτου» παίρνουν εγκρίσεις εκατομμυρίων ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο ακόμα κι αν δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επένδυση; Εξαιρετικά ενδιαφέρον.

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια;»

«Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;” διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την υπόθεση Μαραβέγια.

“Την ώρα που νοικοκυριά στερούνται ακόμα και τα απαραίτητα και δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα από την έκρηξη ακρίβειας και επιχειρήσεις βουλιάζουν στα χρέη αποκλεισμένες από κάθε χρηματοδότηση, η ΝΔ συνεχίζει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα. Υπουργός του κ. Μητσοτάκη εξασφαλίζει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή του κ. Μητσοτάκη”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι “ο τομεάρχης Διαφάνειας κ. Πολάκης, αποκάλυψε ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαραβέγιας παραδέχθηκε ότι ίδρυσε επιχείρηση με τη σύζυγό του με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο του κ. Γεωργιάδη για να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 6.750.000 ευρώ της επένδυσης πρέπει να προέρχονται είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δανεισμό”.

“Δεδομένου ότι στο πόθεν έσχες του ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει καταθέσεις λίγων χιλιάδων ευρώ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη τρεις συγκεκριμένες απαντήσεις:

-Υπάρχει τράπεζα που ενέκρινε δάνειο – και τι ύψους – στον κ. Μαραβέγια για το επενδυτικό του project;

-Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την πρακτική υπουργός του να εγκρίνει χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για βουλευτή του;

-Θα διαγράψει ο κ. Μητσοτάκη τους κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια ή επικροτεί τις πρακτικές τους;”, αναφέρει καταληκτικά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.