ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Politico: Η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έρθουν τόνοι νερού, αλλά δεν έκανε τίποτα!

Για τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης κάνει λόγο Politico. Οι πλημμύρες στην Ελλάδα έρχονται μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου μήνα.

Επίθεση δέχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χειρισμό μιας ακόμη φυσικής καταστροφής, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις σοβαρές πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα αυξήθηκε σε 10 άτομα και η έκταση της καταστροφής παρέμεινε άγνωστη, αναφέρει σε εκτενες ρεπορτάζ το Politico (το οποίο επικαλείται στις αποκαλύψεις του iEidiseis.gr) για το ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έρθουν τόνοι νερού, αλλά δεν έκανε τίποτα.

Με ολόκληρα χωριά κάτω από το νερό, τα συνεργεία διάσωσης με ελικόπτερα, βάρκες και μπουλντόζες συνέχισαν το Σάββατο (9/9) να απομακρύνουν τους κατοίκους από τις στέγες, εν μέσω φόβων ότι ο αριθμός των αγνοουμένων θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αποκαλυπτικές σκηνές με πτώματα να επιπλέουν στο νερό.

Οι πλημμύρες στην Ελλάδα έρχονται μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου μήνα στην περιοχή της Αττικής , για τις οποίες η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε για ανεπαρκείς προετοιμασίες.

Οι καταιγίδες που ξεκίνησαν την Τρίτη (5/9) μετέτρεψαν τα ρέματα σε ορμητικούς χειμάρρους, παρέσυραν δρόμους και γέφυρες και έριξαν αυτοκίνητα στη θάλασσα. Η λάσπη και το νερό έχουν φτάσει στις στέγες των σπιτιών σε αρκετά χωριά.

Ο θεσσαλικός κάμπος, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είχε ουσιαστικά μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Οι πλημμυρισμένες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα ή πόσιμο νερό. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ζημιές από την καταιγίδα υπολογίζονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ ή περισσότερο.

Ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στον γεωργικό τομέα και να γίνει ξανά εύφορη η πεδιάδα.

«Δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει την έκταση της ζημιάς», είπε. «Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή, … που μπορεί να είναι μεγαλύτερη, από οικονομική άποψη, από τον σεισμό του 1999, που ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας».

Η Λάρισα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η στάθμη του Πηνειού ποταμού ανέβηκε κατά τόπους πάνω από 10 μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εντολές εκκένωσης έχουν εκδοθεί για αρκετές περιοχές.

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή περιέγραψε ότι υπήρξε «σύγχυση» στην επικοινωνία σχετικά με την ανταπόκριση μετά την έναρξη των πλημμυρών. Ως αποτέλεσμα, για αρκετές ώρες τα οχήματα διάσωσης και το προσωπικό της πυροσβεστικής ή του στρατού δεν εμφανίστηκαν, ανέφερε η εφημερίδα. Ανέφερε επίσης ότι από τα 12 αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης Super Puma μόνο 4 μπορούν να πετάξουν και μόνο 2 είχαν αρκετές ώρες διαθέσιμες για να επιχειρήσουν στη Θεσσαλία.

Οι προβλέψεις για το μέγεθος των βροχοπτώσεων που θα ερχόντουσαν και ο κίνδυνος πλημμύρας δεν εισακούστηκαν, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος iEidiseis.gr.

«Η καταστροφή έχει την υπογραφή του ξεχαρβαλωμένου «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση ενημέρωση για τον αριθμό των αγνοουμένων.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών έχει καταστήσει την Ελλάδα «πιο ευάλωτη» στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή την Παρασκευή (8/9) και υποσχέθηκε πλήρη στήριξη και πόρους για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές. «Καταλαβαίνω τόσο τον θυμό όσο και την οργή», είπε. «Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Τόνισε ότι θα ζητήσει «τη μέγιστη υποστήριξη» από την ΕΕ για την επιχείρηση ανάκαμψης. Είπε ότι είχε ήδη στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για δάνειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια ετήσια ομιλία στην οποία ο πρωθυπουργός παρουσιάζει παραδοσιακά την κύρια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαλε την εκλογή νέου αρχηγού κόμματος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ζήτησε την αναβολή των περιφερειακών εκλογών που είχαν οριστεί για τις 8 Οκτωβρίου.

«Αντί να ζητά αναβολή των εκλογών, ο Αγοράστος θα έπρεπε καλύτερα να δώσει απαντήσεις για τα εκατομμύρια [ευρώ] που πήρε για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό», μια άλλη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020, έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός το Σάββατο δέχθηκε επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες στην πληγείσα περιοχή και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.