ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές στην Εύβοια: Πολιτική αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Σπανού

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας προσπάθησε χθες να «στρογγυλέψει» τις καταγγελίες του περί «εντολής μη κατάσβεσης» στις πυρκαγιές της Εύβοιας, όμως παραμένουν τα ερωτήματα για την απουσία των εναέριων μέσων και για τη στάση της Πυροσβεστικής που άφησε ουσιαστικά τους κατοίκους να παλεύουν μόνοι τους με τις φλόγες – Τι είπαν για το θέμα αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή.

Φωτιές στο μέγαρο Μαξίμου άναψαν οι ευθείες βολές προς την κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Εύβοια, του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρά ερωτήματα και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ως γνωστόν, ο κ. Σπανός μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας κατήγγειλε ότι υπήρχε «εντολή μη κατάσβεσης», δηλώνοντας ότι «κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία».

Σημείωσε ακόμα πως «μπορεί να ειπωθούν πάρα πολλά και με διαφορετικές διατυπώσεις. Οτι υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία. Ναι, αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Και τουλάχιστον η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες […] να κοιτάζεις στα μάτια και αυτούς στους οποίους δεν έδωσες προτεραιότητα γιατί υποτίμησες το φαινόμενο». Είπε ακόμα πως «αμέτρητες φορές φωνάξαμε, κραυγάσαμε, γίναμε γραφικοί ενδεχομένως. Οι μπουλντόζες δεν σβήνουν τις φωτιές από μόνες τους. Οι φωτιές δεν σβήνονται με μηχανήματα, πριόνια και κλάρες» και τόνισε ότι «η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε. Φέρει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες, το έχουμε πει με όλη τη δύναμη της φωνής μας, πρέπει να αναζητηθούν».

Επισήμανε, τέλος, πως «προσωπικά είχα πάντα την αίσθηση -και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας- ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μια κάμερα. Ωσπου κι αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

Οπως ήταν λογικό οι καταγγελίες αυτές ξεσήκωσαν σάλο και ο Φ. Σπανός υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική δήλωση κατά την οποία επιχείρησε να τα μαζέψει αναφέροντας: «Μιλήσαμε για τα λάθη και για τις ολιγωρίες που έγιναν, όμως -για να κλείσω αυτό το θέμα και να έχουμε και ένα μέτρο λογικής- είναι απολύτως αυτονόητο ότι καμία Πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να έχει λόγο, επιθυμία ή έστω και βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά».

«Βαριά καταγγελία»

Το ζήτημα έφτασε χθες στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά να ζητούν καθαρές απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. «Είναι μία πολύ βαριά καταγγελία αν ισχύει», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε και η Δικαιοσύνη να τον καλέσει για να μιλήσει για όλα αυτά», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Απαντώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέθεσε τη διευκρινιστική δήλωση του κ. Σπανού -αλλά όχι και την αρχική- ρωτώντας: «Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει πολιτική ηγεσία ή διοίκηση της Πυροσβεστικής ή τοπικός υπεύθυνος ο οποίος μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Το υπονοούμενο το οποίο αφήνετε όταν διαστρεβλώνετε μια τέτοια δήλωση, είναι ότι κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια». Παραδέχτηκε ακόμα ότι «και στην Εύβοια έγιναν λάθη», λέγοντας ότι «δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω πολύτιμα εναέρια μέσα για να παλέψουμε την αναζωπύρωση στην Αττική. […] Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια για άλλους λόγους».

«Είναι αυτονόητο ότι [ο Φ. Σπανός] θα έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις μετά από αυτή τη βόμβα που έριξε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι «θα δέχτηκε και τις δικές σας πιέσεις αλλά σίγουρα θα κατανόησε και αυτό που είπε η κ. Γεννηματά στην ομιλία της: ότι μια τέτοια δήλωση προφανώς και θα κινήσει την αυτονόητη κατά την άποψή μου έρευνα των δικαστικών αρχών. Ωστόσο, κ. Μητσοτάκη, οι καταγγελίες του κ. Σπανού για μη εντολή κατάσβεσης ήταν ασταμάτητες καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Εύβοια: “Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καίει δάσος. Θέλουμε επιτέλους σοβαρό αριθμό εναέριων μέσων. Ζητάμε από την πρώτη μέρα. Η φωτιά δεν σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε κι άλλο μπορεί να φτάσει παντού”». Τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν.

Γιάννης Μπασκάκης

ΜΕΣΩefsyn.gr