ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πολιτισμός, παραδόσεις και γεύσεις σ’ ένα τσικάλι!

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη – Τροφή – Υγεία» το τριήμερο 14, 15, 16 Ιουλίου στις Μαργαρίτες

Ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού του Κάτω Μυλοποτάμου έγινε το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουλίου στα Αγγελιανά, με εκατοντάδες επισκέπτες να βλέπουν από κοντά παραδοσιακά μαγειρέματα και πρακτικές μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων, αλλά και να δοκιμάζουν φαγητά από συνταγές που διατηρήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελιανών φιλοξένησε στον χώρο του την εκδήλωση τοποδιατροφής και κυκλικής οικονομίας, όπου άνθρωποι του ΚΗΦΗ Δήμου Μυλοποτάμου έδειξαν στους επισκέπτες πώς συντηρούν και μεταποιούν τρόφιμα στην περιοχή, με μεθόδους που περνούν από γενιά σε γενιά. Δίπλα τους μικρά παιδιά άλεθαν σε πέτρινους μύλους το σιτάρι, ενώ μέλη εννέα πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής (Αγγελιανών, Αγιάς, Αλφάς, Γαράζου, Δαμαβόλου, Ελεύθερνας, Μαργαριτών, Μελιδονίου και Περάματος) έστησαν υπαίθρια μαγειρεία και πρόσφεραν παραδοσιακά γεύματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- Τροφή- Υγεία», οι δράσεις του οποίου θα κορυφωθούν στις 14, 15 και 16 Ιουλίου 2023 στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου. Διοργανωτές είναι η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και ο Δήμος Μυλοποτάμου, φιλοδοξώντας να παραμείνει το αποτύπωμα του Θεσμού στην περιοχή.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μαργαριτών, ενώ θα εξελίσσονται παράλληλες δράσεις, όπως μαγειρέματα, παιδικά εργαστήρια και παράσταση Θεάτρου Σκιών. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των «Σάικα».

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.cretanfoodculture.org/margarites2023/

Ο Θεσμός «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- Τροφή- Υγεία» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης, στήριξης του συστήματος “Κρητική Διατροφή”».

Χορηγοί της εκδήλωσης στα Αγγελιανά ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γέργερης Α.Ε., η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και η ΑΣΕΑΡ Α.Ε. Σημαντική ήταν η συμβολή τοπικών παραγωγών που πρόσφεραν κηπευτικά, καθώς και των εθελοντών.