Μελωδίες από Κρήτη, Μακεδονία & Δωδεκάνησα στα «Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια 2018»

Το Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασαν πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία των Μικρασιατών του Ρέθυμνου από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης οι εκδηλώσεις στην μνήμη του Παύλου Ι. Βαρδινογιάννη «Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια 2018», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 45 χρόνια του Ομίλου Βρακοφόρων.

Ο χώρος της πλατείας ήταν πρωτόγνωρος για τους διοργανωτές, αφού για πρώτη φορά έγινε εκεί τέτοιου μεγέθους και βάρους εκδήλωση, παρόλα αυτά όμως η ικανοποίηση από την αθρόα προσέλευση του κοινού ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους.

Ο χώρος της πλατείας Μικρασιατών γέμισε ασφυκτικά με κόσμο όχι μόνο από το Ρέθυμνο και την υπόλοιπη Κρήτη αλλά και από εκατοντάδες ξένους που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ρέθυμνο και τους δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν δυο βραδιές με γνήσια παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης.

Την πρώτη μέρα το Σάββατο ο κόσμος απόλαυσε μια μουσική πανδαισία. Μουσικές και τραγούδια τριών τόπων έσμιξαν κι αντήχησαν σε όλο το Ρέθυμνο, με τα συγκροτήματα των Μακεδόνων, των Δωδεκανήσιων και των Κρητών με τους σπουδαίους μουσικούς που τους συνόδευαν στο ζουρνά, στο νταούλι, στην λύρα, στα λαούτα, στο μαντολίνο και την κιθάρα που ήταν οι: Διονύσης Πάτμος, Αλέξανδρος Γκικόνογλου, Μιχάλης Παυλάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Νίκος Παπαδογιάννης, Γιώργος Παραγυιός και Βαγγέλης Ξεπαπαδάκης. Συγκινητική ήταν η σκηνή στο τέλος της εκδήλωσης όπου όλα τα συγκροτήματα και οι μουσικοί επί σκηνής, μαζί με τον κόσμο από την πλατεία, τραγούδησαν το « Μακεδονία Ξακουστή».

Την δεύτερη μέρα, Κυριακή, ο μεγάλος Βασίλης Σκουλάς με τους συνεργάτες του Γιάννη Σπαχή, Βασίλη Δραμουντάνη, Δημήτρη Μπέρκη, Γιάννη Παπαζαχαριάκη αλλά και τον μικρό Βασίλη, τον εγγονό του Βασίλη Σκουλά, προσέφεραν μια μαγική μουσική βραδιά στο πολυπληθές κοινό που με μέγα πάθος συμμετείχε και τους καταχειροκρότησε.

Έτσι δεν φάνηκε και πολύ η απουσία της μπάντας του Πολεμικού μας Ναυτικού με την φωνή της Στέλλας Σειραγάκη που δεν συμμετείχε τελικά λόγω εθνικού πένθους.

Την βραδιά ομόρφυναν κατά διαστήματα στην διάρκεια της συναυλίας, χορευτικά τμήματα του Ομίλου Βρακοφόρων που όπως πάντα με ξεχωριστή λεβεντιά απέδωσαν παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν.

Εκτός από τους χιλιάδες των θεατών το παρόν έδωσαν και πάρα πολλοί επίσημοι.

Την παρουσίαση των διήμερων εκδηλώσεων, για τους ντόπιους αλλά και τους ξένους θεατές, έκανε με την ιδιαίτερα ξεχωριστή φωνή του ο αειθαλής Αλέξης Κωστάλας.

Έκπληξη ήταν πάντως τα 45 πυροτεχνήματα, όσα και τα χρόνια του ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, που φώτισαν τον ουρανό της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών και που ήταν δώρο της εταιρείας Art Fires του Χρήστου Νταντούδη και του Γιάννη Παπατζανή.

Στο χώρο της πλατείας ήταν επίσης οργανωμένο περίπτερο του συλλόγου Όραμα Ελπίδας με την στήριξη του Ομίλου Βρακοφόρων, των Ανεμόμυαλων αλλά και της Ηλιαχτίδας, που συνέλλεξαν δείγματα από τους εθελοντές δότες του μυελού των οστών με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Κρήτης. Συγκινητική ήταν και η παρουσία των διασωστών του Ερυθρού Σταυρού που ήταν έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε τυχόν περιστατικό λόγω της πολυκοσμίας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων και οι συνεργάτες του ευχαρίστησαν τον Δήμο Ρέθυμνου και τις υπηρεσίες του για την παραχώρηση της πλατείας Μικρασιατών καθώς και το Σπίτι του Πολιτισμού.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε η αναφορά του προέδρου των Βρακοφόρων Στέλιου Κιαγιαδάκη για το Λύρειο Ίδρυμα και την προσφορά αποκατάστασής του από τις πυρκαγιές από τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη.

Τέλος έκανε αίσθηση η δήλωση του προέδρου ότι του χρόνου, τα Βαρδινογιάννεια θα γίνουν στις 10 Αυγούστου ημέρα Σάββατο στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Δήλωση – Υπόσχεσή του, που προήλθε από το αίτημα πολλών Ηρακλειωτών που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης
(φώτο Μανώλης Δενδάκης)