“Πόλος έλξης” το Πανελλήνιο συνέδριο στην Κρήτη για την Εκπαίδευση

Στην αποτύπωση και ανάδειξη της διαλεκτικής σχέσης του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης αλλά και στην σημαντικότητα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο Ηράκλειο, αναφέρθηκαν παρουσία εκατοντάδων συνέδρων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης, ο Αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου με θέμα: «Εκπαίδευση και πολιτισμός: Σχέσεις και προοπτικές».

Το συνέδριο φέρει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και οι εργασίες του γίνονται στο σχολικό συγκρότημα του 20ου και 56ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Σκοπός του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε , είναι να αποτυπώσει τη πραγματικότητα και να αναδείξει τη διαλεκτική σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού συζητώντας θεματικές όπως: η εκπαίδευση ως πεδίο πολιτισμικών παρεμβάσεων, η αξιοποίηση της Τέχνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη πολιτισμικών προτύπων και αξιών για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, η εκπαίδευση ενηλίκων, τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια. Στην διάρκεια του συνεδρίου, όπως έγινε γνωστό θα παρουσιαστούν 140 προφορικές ανακοινώσεις, θα υπάρξουν 40 εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα 5 «πόστερ» με 7 κεντρικούς ομιλητές.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου χθες, τις Αρχές, τους φορείς, τους συνέδρους που προέρχονται από τον χώρο της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υποδέχθηκαν με τραγούδια τα παιδιά των δυο Σχολείων σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, σε μουσική-πιάνο της εκπαιδευτικού Κυριακής Ρειζόγλου, και τις ευχές των Δ/ντριων ,Μαρίας Μορφουλάκη και Νεκταρίας Πρωτογεράκη. Τις Αρχές, τους ομιλητές, συνέδρους καλωσόρισε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο πνεύμα του συνεδρίου, ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία στην επιτυχημένη συνδιοργάνωση τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, το Υπουργείο και όλους που στήριξαν το συνέδριο.

Ο κ Τερζάκης, επισημαίνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των 500 και πλέον συνέδρων είπε, ότι, «αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά γιατί βρήκε το συνέδριο ανταπόκριση στην κοινωνία και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού είναι μία διαλεκτική σχέση η οποία πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο και να μπορέσουμε να «μπολιάσουμε» και να αναδείξουμε πραγματικά το σχολείο με την κοινωνία τον πολιτισμό, τα παιδιά με τους γονείς και τους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη και η ανάλυση της διαλεκτικής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό».