ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων ετών!

Μία από τις μαζικότερες πορείες για την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (17/11), με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν το διαχρονικό μήνυμα υπεράσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή πορεία ξεπέρασε τις 40.000, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 19 προληπτικές προσαγωγές (πριν από τις πορείες).

Οι πύλες του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων, όπου χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς, έκλεισαν στις 13:00, για την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα “οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία”, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ξεκίνησαν την πορεία, κατευθυνόμενοι προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία μεταφέρεται κάθε χρόνο από τα χέρια μελών της ΠΑΣΠ, για να καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Επεισόδιο μεταξύ ΜΑΤ και ΠΑΣΠ

Μικρή ένταση μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και φοιτητών της ΠΑΣΠ με αντεγκλήσεις και σπρωξίματα σημειώθηκε έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία όταν έφτασε το μπλοκ των φοιτητών με την ιστορική σημαία. Οι φοιτητές φώναζαν το σύνθημα “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”.

Ακολούθησε η πορεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα “Αντίσταση για πάντα στο φασισμό”.

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Μεγάλη και ειρηνική η πορεία στο Ρέθυμνο

Με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της πόλης τίμησαν φορείς, συλλογικότητες και εκατοντάδες πολίτες την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου και στο Ρέθυμνο.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» να παραμένει επίκαιρο.