ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ

«ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;»: Η πρώτη νουβέλα της Αθανασίας Παπαδοπούλου

Στην πρώτη της νουβέλα με τίτλο ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ η συγγραφέας Αθανασία Παπαδοπούλου πραγματεύεται το αιώνιο φιλοσοφικό ζήτημα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ στην προσωπική και στην κοινωνική του διάσταση.

Πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει την αλήθεια στη ζωή του; Στέκεται όρθιος και την κοιτάζει κατάματα ή κρύβεται στη σκιά της; Η αλήθεια φωτίζει το δρόμο μας ή μάς βυθίζει στο σκοτάδι της απελπισίας;

Η συγγραφέας μας με λόγο άμεσο και ανεπιτήδευτο, με ζωντανούς διαλόγους αλλά και καταδύσεις στα εσώτερα της ψυχής των ηρώων της καταγράφει τις αλήθειες και τις αντιδράσεις τους τόσο στα τετριμμένα όσο και στα σοβαρά θέματα της ζωής τους. Διηγείται με απλό και γλαφυρό ύφος την ιστορία μιας δυνατής, αληθινής φιλίας δύο κοριτσιών που ξεκινάει μ’ έναν τρόπο ιδιαίτερο, με τις καλύτερες προοπτικές και καταλήγει δραματικά με την παντοτινή φυγή της μιας και τη συνέχιση του αγώνα της άλλης σε μια ζωή, γεμάτη από απρόβλεπτες ανατροπές!

Η μία φίλη – ένα ήσυχο κορίτσι – ονειρεύεται μια ευτυχία με τα συστατικά των στερεότυπων : σπουδές, εργασία, οικογένεια! Η άλλη – τολμηρή και ανεξάρτητη – δίνει προτεραιότητα στην πνευματική της ολοκλήρωση αλλά καμία σημασία στην ασφάλεια των στερεότυπων! Κύρια χαρακτηριστικά της η ενσυναίσθηση, η δοτικότητα, η αλήθεια! Όμως η αγέρωχη στάση της απέναντι στα πράγματα – αφού η φίλη της δεν αντέχει την αλήθεια που της φανερώνει – θα την οδηγήσει σε μια αργή, οδυνηρή τιμωρία χωρίς έγκλημα! Η φίλη που υπεκφεύγει και αδυνατεί ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα θ’ αντιληφθεί το λάθος της πολύ αργά! Εν τούτοις θα καταφέρει να παλέψει και να κρατήσει όρθια την οικογένειά της, ενώ αυτή που άνοιξε το δρόμο της αλήθειας έχει περάσει στην αντίπερα όχθη!

Ο κάθε αναγνώστης θα συναντήσει στην ευαίσθητη αυτή διήγηση κομμάτια του εαυτού του, των φίλων, του περίγυρού του! Στο τέλος, ο ίδιος θα θέσει χωρίς περιστροφές στον εαυτό του το αμείλικτο ερώτημα της συγγραφέως : Πόση αλήθεια αντέχεις;

Ευαγγελία Αγγελάκη – Βάμβουκα
Εκπαιδευτικός, λογοτέχνης
Ρέθυμνο 22 – 08 – 21