ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Την Τετάρτη 28/9/2016 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο η ανοιχτή προσυνεδριακή συνέλευση των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ρεθύμνου για το επικείμενο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγητή τον Κώστα Ζαχαριάδη, Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Στην εισήγηση του ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρθηκε:

Για την κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία

«Δεν μιλήσαμε ποτέ για κανενός είδους success story, δεν εξωραΐζουμε την πραγματικότητα, δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, ζούμε μέσα στην κοινωνία και την αφουγκραζόμαστε καθημερινά, είμαστε κομμάτι της. Άλλο όμως να αναγνωρίζεις τις δυσκολίες και να προσπαθείς να τις υπερβείς και άλλο η καταστροφολογία που αρθρώνει η αντιπολίτευση και μερίδα των media. Για να πανηγυρίσουμε πρέπει να δούμε να αποκλιμακώνονται σημαντικά οι δείκτες κοινωνικής ευημερίας- δυστυχίας, όπως η ανεργία κλπ, μέχρι τότε χρειαζόμαστε δουλειά».

Για το σενάριο πρόωρων εκλογών

«Ο τρόπος με τον οποίο η μείζονα αντιπολίτευση και τα μεγάλα ΜΜΕ αντιμετώπισαν απ τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και μετά τη διακυβέρνηση της χώρας δείχνει -αν μη τι άλλο- την αμηχανία τους να αντιληφθούν την νέα εποχή στην Ελλάδα. Αφού καταποντίστηκε πολλές φορές το σχέδιο για αριστερή παρένθεση, σήμερα ψάχνουν και αναλύουν τρόπους με τους όποιους μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως αν αυτά είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας. Είναι παράξενο που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί για τη χώρα μας κι ένα σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό δεδομένο. Παίζουν ανεύθυνα με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με την προσδοκία του για την έξοδο από την κρίση. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου».

Για την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

«Η ακροδεξιά απειλή που κερδίζει έδαφος στην ΕΕ θρέφεται από τον λαϊκισμό του πολιτικού και μιντιακού status quo που εδώ και χρόνια δεν κοίταξε τα ευρωπαϊκά προβλήματα κατάματα ή όταν ασχολήθηκε με αυτά προσπάθησε να τα περάσει μέσα από τα φίλτρα των εθνικών ακροατηρίων που οι ίδιοι εν τω μεταξύ είχαν δηλητηριάσει. Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, ευρωπαϊκή οπτική, ευρωπαϊκό ακροατήριο, εάν θέλουμε να υπάρχει και ΕΕ».

Για τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν κάνουμε πολιτική ούτε μέσω των δημοσκοπήσεων ούτε για τις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική μας έχει ορίζοντα τετραετίας. Τότε θα κριθούμε για το αν και πως βγάλαμε την Ελλάδα από την κρίση εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο με ανάπτυξη, χαμηλότερη ανεργία, κίνητρα για υγιή επιχειρηματικότητα, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό δημόσιο, πιο διαφανείς σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με καταπολέμηση της μάστιγας της διαφθοράς και της διαπλοκής. Γνωρίζουμε ότι οι αντοχές της κοινωνίας είναι στο ναδίρ, μιλάμε με την κοινωνία, είμαστε τμήμα της κοινωνίας, βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας τα προβλήματα. Η δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε προφανώς μπορεί να βελτιωθεί, όμως δεν υπάρχει μαγικό κόκκινο κουμπί που να αλλάζει τα πράγματα αυτόματα, χρειάζεται δουλειά και επιμονή».

Για την διεύρυνση και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αριστερά έχει ένα διπλό καθήκον. Πρώτον να οργανώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση εγκαινιάζοντας μια περίοδο ανάπτυξης και κοινωνικής ανάκαμψης και δεύτερον να οργανώσει το μέλλον σε πιο δίκαιες, βιώσιμες αρχές, θωρακίζοντας την κοινωνία συνολικά και κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους. Άρα, ναι συνέδριο με την κοινωνία πρωταγωνιστή, συνέδριο ανοικτών πολιτικών οριζόντων, συνέδριο για μια ισχυρή κυβερνώσα αριστερά μακράς πνοής και κοινωνικού αποτελέσματος. Το λέμε από το 2012 δεν το έχουμε κάνει ακόμα πράξη. Αντιστοίχηση του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό. Άνοιγμα πολιτικό σε όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες, για ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο με στόχο τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, τη δημοκρατική εμβάθυνση την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, τη ρήξη με τις παθογένειες, τη θεμελίωση και το βάθεμα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ένα ανοικτό πολιτικό προσκλητήριο χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς πιστοποιητικά μακράς κομματικής θητείας στην αριστερά, με στόχο να αποτραπεί μια νέο-συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, επαναφορά της διεφθαρμένης και ρεβανσιστικής δεξιάς, από την ηγεσία Μητσοτάκη-Γεωργιάδη».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση, πάνω στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και στα θέματα του 2ου Συνεδρίου.