ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στη Λούτρα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λούτρα, εκδήλωση για την 82 επέτειο τιμής και μνήμης των εκτέλεσθέντων από τους Γερμανούς στις 03/06/1941.

Στην εκδήλωση εκτός των συγγενών των θυμάτων και κατοίκων της περιοχής παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Λιονή Μαίρη.
ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κος Μαρινάκης Γεώργιος οι Αντιδήμαρχοι κος Αγγελος Μαλλάς και Γεώργιος Σκορδίλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Βασίλης Θεοδωράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων κατά τη Ναζιστική περίοδο κος Σταράκης Γεώργιος
ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κος Βασίλης Κλάδος και ο Πρόεδρος Κοινότητας Χαμαλευρίου (εκπροσωπώντας το μαρτυρικό χωριό Αστέρι) κος Δημήτρης Σερλής.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Στέλιος Περακάκης ανέφερε:

«Αξιότιμοι κυρία Αντιπεριφερειάρχη και κύριε Δήμαρχε, Αιδεσιμότατοι, κύριοι Αντιδήμαρχοι και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί συγγενείς των θυμάτων, κυρίες και κύριοι.

Είμαστε εδώ σήμερα, όπως κάθε χρόνο, στη 82η επέτειο – τελετή μνήμης και τιμής για τα αθώα θύματα της φρικιαστικής θηριωδίας των Γερμανικών – Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Η εκτέλεση αθώων άοπλων και αμάχων καθώς και η αντεκδίκηση είναι πάντοτε χαρακτηριστικό των φασιστικών αντιλήψεων, τη γιατί μόνο με αυτό το τρόπο δηλαδή τη βία και την τρομοκρατία μπορούν να εξουσιάσουν.

Από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι από 20 ως 31 Μαΐου 1941, στη διάρκεια της μάχης της Κρήτης και από 1 Ιουνίου ως 7 Σεπτεμβρίου 1941, με το αφήγημα των «αντιποίνων» λόγω συμμετοχής του πληθυσμού στη μάχη της Κρήτης και στην αρωγή και περίθαλψη των
συμμάχων στρατιωτών, οι Γερμανοί «ιππότες» (κατ’ ευφημισμό ιππότες) και οι αξιωματούχοι του Γ΄ Ράιχ διέπραξαν στην Κρήτη 31 ομαδικές εκτελέσεις, (οι οποίες εκτελέσεις αυτές είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) και πυρπόλησαν πέντε (5) χωριά. Ανάμεσα στις 31 αυτές ομαδικές εκτελέσεις είναι και αυτή της 3ης Ιούνη 1941, της εκτέλεσης των 10 αθώων θυμάτων, συγχωριανών και συγγενών μας που τιμούμε σήμερα.

Η θυσία τους όμως επέφερε για τους Ναζί διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσαν. Με τις μαζικές εκτελέσεις δυνάμωσαν περισσότερο την αντίσταση και την εξέγερση όλων των Ελλήνων και τη συμμετοχή στην Αντίσταση.

Δεν τους ξεχνούμε, Λαοί που δε θυμούνται το παρελθόν δεν έχουν μέλλον. Αφήνουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές την αιώνια δόξα τιμή και μνήμη τους γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας μας.Έχοντας ιερό καθήκον και βαρύ χρέος, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ελληνικής ιστορικής μνήμης.

Ακόμη περισσότερο, στους συγχωριανούς μας, που θυσιάστηκαν και έγραψαν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.
Η μνήμη των 10 εκτελεσθέντων Λουτριανών, θα μείνει αιώνια χαραγμένη στις καρδιές μας και στην ιστορία του τόπου και της πατρίδας».

Ακολούθησε ομιλία από τον δικηγόρο κο Καλλέργη Κωνσταντίνο με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.

Μετά την κατάθεση στεφάνων από Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, Πρόεδρο Κοινότητας και εκπρόσωπο των συγγενών, απαγγέλθηκε ποίημα του κου Καλλέργη Κωνσταντίνου για τις μαρτυρικές γυναίκες συζύγους τις μάνες, αλλά και τις αδελφές των Λουτριανών πατριωτών που θυσιάστηκαν 03/06/1941.